Fierljeppen Winsum 2011

Ieder jaar wordt op de tweede zaterdag in augustus in Winsum het Fries Kampioenschap (FK) Fierljeppen gehouden, dit jaar zaterdag 13 augustus 2011, vanaf 13.30 uur op de Fierljepterrein achter de Skans in Winsum. Mannen en vrouwen, senioren en junioren strijden om de eretitel fierljeppen: polsstokverspringen over een brede sloot. Voor de Friezen is het vergelijkbaar met de PC bij het kaatsen: een wedstrijd waar het hele fierljepseizoen naar wordt uitgekeken. De wedstrijd vindt sinds 1985 plaats op het vaste fierljepterrein van Stichting ‘Fierlep-akkommosaasje’ Winsum.

 

De sprong bestaat uit rennen, inspringen, naar de top van de polsstok klimmen (dat mag bij polsstokhoogspringen niet) en uitspringen op een zandbed aan de andere kant van de sloot. Leuk zijn natuurlijk de amateur-wedstrijden, waarbij menigeen de overkant niet haalt en tot hilariteit van de toeschouwers een nat pak haalt. Er zijn iedere zomer verschillende wedstrijden in Holland en Friesland, de FK in Winsum en de Hollandse Kampioenschappen en eenmaal per jaar de ‘interland’ Holland/Friesland.

 

Het woord, uitgesproken als fier-ljep-pen (en niet fierl-jep-pen), betekent letterlijk vérspringen. De Engelsen hebben het over ‘far leaping’. Het is een typisch Nederlandse zomersport. In het waterrijke Nederland wordt al zeker duizend jaar de polsstok gebruikt om sloten over te steken. Ongetwijfeld werden daar ook al lange tijd wedstrijden in gehouden, maar de eerste geverifieerde wedstrijden waren in de 18e eeuw. In Friesland wordt sinds 1956 georganiseerd gestreden: tot 1975 met houten polsstokken tot 10 meter, sindsdien met aluminium stokken tot 12,5 meter. In 2006 werd de polsstok van carbon (lengte 13,25 meter) geïntroduceerd. Deze stokken zijn wat stugger en zwiepen minder.

Lees ook:FK Fierljeppen 2010 in Winsum
Lees ook:FK Fierljeppen in Winsum
Lees ook:Fries Kampioenschap Fierljeppen
Lees ook:Open Fries Kampioenschap Slingeraap
Lees ook:Sneekweek: zeilwedstrijden, kermis en feesten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>