Zierikzee centrum 39e Deltaweek

Van vrijdag 26 juni tot en met zondag 5 juli 2009 vindt de 39e Deltaweek Zeeland plaats (editie 2010: klik hier). Op het programma staan toertochten naar sfeervolle Zeeuwse haventjes, dagraces op open water, een zeewedstrijd, feestavonden, platbodems en moderne wedstrijdjachten. Dit jaar worden zo’n 150 schepen verwacht in de haven van Zierikzee, het  epicentrum van het sportfestijn. Volgens de organisatie groeit het animo weer, na een aantal jaren van verminderde belangstelling. De Deltaweek is een samenvoeging van verschillende zeilwedstrijden die ooit in of vanuit Zeeland plaatsvonden: de Zeelandwedstrijden en de Veronicarace. Naast watersport is er ook vertier. Vrijdag en zaterdag is op de Brouwersdam het popfestival Concert at Sea; dat weekend zorgt de plaatselijke horeca drie dagen lang voor culinair genieten en entertainment in Zierikzee.

 

De Zeelandwedstrijden luidden sinds de 30er jaren van de vorige eeuw het begin van de zomervakantie in: op vrijdag voeren leden van de Koninklijke Roei -en Zeilvereniging vanuit Rotterdam naar de Oosterschelde tijdens de aanbrengrace, met dat weekend de wedstrijden. Door alle nieuwe sluizen en dammen is de traditionele aanbrengrace nu vanaf Krammersluis bij Bruinisse. De Veronicarace was een ruige race van Colijnsplaats over de Noordzee naar het piratenschip van radio Veronica, dat tot de 70er jaren voor de kust van Noordwijk lag; nu is het een dagrace op de Noordzee vanaf de Roompot. Nieuw dit jaar is de Zeeland Regatta voor recreatieve vaarders. De Deltaweek Races omvatten de bestaande wedstrijden in verschillende klassen van 26 juni tot en met 5 juli.

 

Vanaf vrijdagavond 26 juni is het parkeerterrein achter de haven van Zierikzee voor drie dagen omgetoverd in een evenementendorp: culinair genieten en een podium met op vrijdag en zaterdagavond verschillende optredens. Vrijdagavond biedt de horeca uit Zierikzee de echte Zeeuwse keuken met vis en verse oesters en zaterdagavond een uitgebreide barbecue. Zondag wordt afgesloten met de prijsuitreiking en een captains diner. Yachtclub Colijnsplaat is voor de 28e keer de ontmoetingsplaats voor alle zeilers van donderdag 2 tot en met zondag 5 juli, met vrijdag een dweilorkest en zaterdag een rock-’n-roll band.

Lees ook:Zierikzee: Deltaweek Zeeland wordt Deltaweekend – 1 t/m 3 juli
Lees ook:Deltaweek 2010 in Zeeland
Lees ook:Delta Tour Zeeland 2010
Lees ook:Havendagen Zierikzee
Lees ook:Havendagen Zierikzee 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>