Nederland zingt mee in turnwereldtop

Nederland was jarenlang een achtergebleven landje op turngebied, maar zingt tegenwoordig een stevige deun mee in de wereldtop. Op het Europees Kampioenschap (EK) Turnen in Milaan haalden Nederlandse turners vijf finaleplaatsen. Yuri van Gelder maakte in het bomvolle Mediolanum Forum zijn bijnaam ‘Lord of the Rings’ waar en won goud op zijn favoriete toestel: de ringen. Eerder veroverde de 25-jarige militair de Europese titel in Debrecen (2005) en 2008 (Lausanne) en wereldkampioen in Melbourne (bron: tv Studio Sport)

 

Het onderdeel rekstok telde twee Nederlandse finalisten: Epke Zondeland en Jeffrey Wammes. Op de WK 2007 in Stuttgart haalden zij ook de toestelfinale rekstok. Wammes, volgens de tv-reporter van Studio Sport de ‘meesterturner van Nederland’ met finaleplaatsen in de meerkamp en twee individuele toestelfinales, werd uiteindelijk zevende. Zonderland, die in december goud won op de wereldbekerfinale in Madrid, zei van tevoren ‘alles uit de kast te halen’. ‘Ik ben er moe van geworden,’ verzuchtte de verslaggever na zijn oefening. De moeilijkheidsgraad was hoog, maar hij moest veel prijsgeven in de afwerking en werd uiteindelijk vijfde.

 

Jeffrey Wammes bleef ook bij de sprong buiten de medailles. Hij was als tweede in de finale uitgekomen, maar zijn finalesprongen waren beduidend slechter. Bij beide sprongen moest hij zijn landing redden met een zijstap. Hij werd uiteindelijk teleurstellend zesde. Eerder won hij brons in 2005 (Debrecen) en 2007 (Amsterdam). Bij de World Cup in Cottbus in maart 2009 zelfs goud. Gisteren stelde hij bij de Meerkamp ook teleur: hij werd uiteindelijk 21e.

 

Bij het damesturnen is het nogal eens op en af, inclusief schandaaltjes en gedoe. Een lichtpuntje op deze EK was de pas 15-jarige Nederlandse turnster Wyomi Masela eindigde als zevende in de finale op het onderdeel sprong. Op de Meerkamp sloot zij zaterdag af met een achtste plaats.

Lees ook:Zaalkorfbal bekerfinale in uitverkocht Ahoy
Lees ook:Huizinga voor vijfde keer Europees judokampioen
Lees ook:De eredivisie is terug
Lees ook:Beeld en Geluid Oeuvreprijs voor Mart Smeets
Lees ook:Red Bull Knock Out Scheveningen – zwaarste strandrace ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>