Schrikkeldag poetst kalenderfoutje weg

Woensdag 29 februari 2012 is schrikkeldag: een extra dag om een foutje in de kalenderberekening weg te poetsen. Een dag waarvan wordt beweert at iedereen gratis moet werken. Een jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om eenmaal om de zon te draaien, maar onze planeet doet daar iets langer over: 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,18 seconden. Zonder ingelaste dag zouden de seizoenen gaan schuiven ten opzichte van het kalenderjaar.

 

Julius Caesar voerde 46 v.C. de Juliaanse kalender in: iedere vier jaar kwam er een extra dag bij. Dat was niet genoeg: na 800 jaar werd duidelijk dat de kalender achterliep op de natuur. In 1582 voerde paus Gregorius XIII de Gregoriaanse kalender in. De opgelopen achterstand van tien dagen werd in één klap goedgemaakt door van 4 oktober 1582 naar 15 oktober 1582 te springen. In de Juliaanse kalender werd iedere vier jaar tussen 23 en 24 februari een nummerloze dag ingevoerd, een ‘bis-dag’. De gregoriaanse kalender gaat ook uit van zo’n extra dag (schrikkeldag), eens in de vier jaar (schrikkeljaar).

 

Om niet in de ‘Juliaanse kalenderval’ te lopen, komt daar iets bij: alle jaren deelbaar door 4 zijn schrikkeljaren, behalve de eeuwjaren. De eeuwjaren deelbaar door 4 nou juist weer wél: zo was het jaar 2000 ook een schrikkeljaar. ’Schrikkel’ is terug te voeren op het oud-Nederlndse woord ‘scricken”: springen, of metgrote passen lopen. De onhandige nummerloze dag werd vervangen door een dag aan he teind vande maand: 29 februari.

Lees ook:Schrikkeldag: kalenderfoutje wegpoetsen
Lees ook:Maandag 29 februari: evenementen op Schrikkeldag
Lees ook:Evenementen op schrikkeldag
Lees ook:Stille Omgang herdenkt Mirakel van Amsterdam
Lees ook:Stille Omgang herdenkt Mirakel van Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>