Rookverbod geen oorzaak omzetdaling horeca

IMG_20160515_181358Gisteravond fietste ik in de Amsterdamse wijk De Pijp langs een rijtje buurtcafés. In één café zaten klanten stevig te paffen: het was er bommetje vol. Cafeetjes verderop waren zo goed als leeg: daar stond een handjevol mensen op de stoep te roken. Vrijdag kwamen cijfers van hogerhand vrij, waaruit zou blijken dat het rookverbod niet de oorzaak van omzetdaling is. Vrijdag presenteerde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de cijfers van het derde kwartaal over de Nederlandse economie. De horeca kwam van alle economische sectoren het slechtst uit de bus. ‘De horeca presteerde in het tweede kwartaal ook al niet best’, zegt econoom Michiel Vergeer.

Sinds de invoering van het rookverbod is de omzet in café’s het 26% en in discotheken met 31% gedaald. Dat maakte Koninklijke Horeca Nederland bekend. De helft van de omzetdaling werd toegeschreven aan het rookverbod. Gisteren meldde Misset Horeca dat de beste café’s van ons land beduidend minder last hebben van het rookverbod dan de gemiddelde kroeg. Volgende week brengt Misset Horeca met de nieuwe Café Top 100 uit. De helft van deze topcafé’s leed naar eigen zeggen de afgelopen maanden geen omzetverlies door het rookverbod.

Lees ook:Leegloop horeca door rookverbod
Lees ook:Roken in speciale rookruimten horeca blijft toegestaan
Lees ook:Horeca laat zijn tanden zien
Lees ook:Rookcafé’s verbieden of gedogen
Lees ook:Moeten we roken in de horeca verbieden?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Rookverbod geen oorzaak omzetdaling horeca

  1. Otto Braackenssieck

    Tenzij het bericht van Vergeer niet goed weergegeven wordt, is dit een zeer kwalijke berichtgeving. Het is nl. helemaal niet mogelijk om nu al te bepalen welk deel van het omzetverlies aan welke oorzaak te wijten is. In het buitenland heeft men(de overheid) zich ook al van dergelijke leugens bediend om zijn gelijk koste wat het kost te bevestigen.

      /   Reply  / 
  2. denise

    En ja hoor daar gaat de media manipulatie weer. Tjonge jonge helaas maar de mensen trappen hier echt niet meer in. Lekker doorgaan dan wordt het alleen maar duidelijker. En niet alleen met het rookverbod maar met al die gezeik in Nederland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>