Grote miereneter in Artis geboren

IMG_20160509_163439Donderdag werd in de Amsterdamse dierentuin Artis een groter miereneter geboren: Goya. Het is het tweede jong van het moeder Potay en vader Ramon en de tweede keer dat zo’n beestje in ons land ter wereld komt. Moeder en kind blijven voorlopig nog even binnen; vaderlief mager niet bij. Het geslacht is nog niet bekend en in het begin moeilijk te bepalen: ‘de eerste drie maanden zit het jong constant op de rug van de moeder en is het niet te zien’, aldus Artis.

 

‘Bovendien zitten de genitaliën bij een miereneter goed verstopt en is het verschil tussen vrouwelijke en mannelijk geslachtsdelen moeilijk te zien. Artis stuurt een plukje haar van het jong voor een DNA analyse naar een laboratorium. De draagtijd van een reuzenmiereneter is ruim zes maanden. Het jong klimt meteen na de geboorte op moeders rug en zal daar het eerste levensjaar veilig kunnen slapen: omdat de strepen van moeder en jong in elkaar overlopen, is het jong bijna niet te onderscheiden. De grote miereneter (myrmecophaga tridactyla) heeft een lange snuit en een tong van 60 centimeter, een zwartgrijze vacht en lange klauwen aan de voorpoten. De soort komt oorspronkelijk uit Midden -0en Zuid-Amerika en is met uitsterven bedreigd. Artis speelt een belangrijke rol in het internationale fokprogramma van deze diersoort. Potay kwam uit Argentinië naar Artis om voor nageslacht te zorgen: Goya is haar tweede jong. In november 2008 werd vrouwtje Novie geboren in Artis. Zij is inmiddels verhuisd naar Frankrijk, waar ze het hopelijk goed kan vinden met een mannetje uit Zürich en voor nageslacht gaat zorgen.

Lees ook:Gorilla geboren in Artis
Lees ook:Tweede zebraatje geboren in Artis
Lees ook:Neushoorntje geboren in Burger’s Zoo Arnhem
Lees ook:Zeeleeuwtje geboren in Artis
Lees ook:Artis rouwt om dood babyolifantje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>