Friesland in de ban van 100 jaar Elfstedentocht

IMG_20160516_161248Het ijs smelt wel érg snel! Trok heel Nederland er zondag nog op uit, een dag later werd al gewaarschuwd niet meer het natuurijs op te gaan. De winter duurt nog wel even, dus er is nog hoop … Vereniging De Friesche Elf Steden bestaat honderd jaar en wat zou er mooier zijn dan een heuse Elfstedentocht. Voor wie niet wachten kan, zijn woensdagavond de gevleugelde woorden nog eens te horen: ‘It giet oan’. Daarmee kondigde oud-voorzitter Henk Kroes op 2 januari 1997 de 15e editie aan van de Elfstedentocht, die twee dagen daarna plaatsvond. De NOS zond de Tocht der Tochten uit in een ruim 19 uur durende live uitzending. Twaalf jaar later doet de NOS dat dunnetjes over op Nederland 1 van 21.30 tot 23.05 uur. Sportpresentator Mart Smeets is – net als toen – gastheer. Vanuit Leeuwarden blikt hij aan de hand van archiefbeelden en met gasten terug op de tocht van 1997.

 

De vereniging viert haar eeuwfeest de dag erop. Friesland blijft het hele jaar in de ban van dit jubileum. Op de Vakantiebeurs, deze week in de Jaarbeurs in Utrecht, vrolijkt een heuse kunstijsbaan de informatiestand over de Friese Elfsteden op. Fryslân Marketing en de samenwerkende Friese gemeenten pakken gezamenlijk groot uit. Onder het motto ’11 Steden, doe ze alle 11′ worden 11 verschillende manieren getoond om de Elfstedentocht te beleven als toerist. Iedere maand staat een andere Friese stad met grote evenementen centraal. In februari is dat Sneek, het jaar eindigt met Leeuwarden. Met een speciale Elfsteden routekaart kunnen toeristen verschillende toeristische routes verkennen. Het bedrijfsleven in de provincie springt op de kar met allerlei arrangementen.

Lees ook:Vereniging De Friesche Elf Steden vanaf nu Koninklijk
Lees ook:Annuleringsverzekering als Elfstedentocht doorgaat
Lees ook:Friese Elfstedentocht voor motoren
Lees ook:Komt er ooit nog een Elfstedentocht?
Lees ook:Krijgt 100-jarige vereniging een Elfstedentocht?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>