De 1 aprilgrap: géén Nederlandse uitvinding

1 aprilDe 1 aprilgrap is een goedaardige grap om iemand voor de gek te houden. In een goede aprilgrap lijkt iets mogelijk, tot je even doordenkt. ‘Hé, je veter is los’ is dus gewoon flauw. Mijn moeder stuurde mij als tiener naar het tuincentrum om een dozijn vooruit betaalde bonenstekjes op te halen. Iemand erop uitsturen om een dichte vergiet, of een doosje stippellijntjes op te halen, is ook leuk.

 

 

Bronnen zeggen dat de Aprilgrap ontstond in 1582, toen paus Gregorius XIII de kalender veranderde: tot die tijd werd nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Mensen die dit vergaten, kregen uitnodigingen voor feestjes. Fransen kennen ‘Poisson d’avril’, Engelen ‘April Fool’s Day’, Duitsers ‘Narrentag’ en Russen ‘de dag van de dommerik’. In Vlaanderen spreekt men van ‘verzenderkesdag’. Officieel wordt de aprilgrap voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, in Nederland voor in 1539 in Gent. Hier en daar kleeft er een nationale gebeurtenis aan 1 april vast, waarschijnlijk ooit verzonnen. Zo denken wij dat de aprilgrap in ons land ontstond met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572: ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Maar de aprilgrappen bestaan ook buiten ons land: het is helemaal geen Nederlandse uitvinding. Een aantal geslaagde 1 aprilgrappen:

 
 

 

 

 
 

 

 

1960: Journaal: de toren van Pisa is gevallen.

 

 
 

 

1962: Beeldhouwer Edo van Tetterode laat op het strand van Zandvoort een beeld van Paaseiland aanspoelen. Tienduizenden mensen bezoeken de plek. Pas dagen later verklapt hij dat het van hem is.

 

1976: De BBC meldt dat Jupiter en Pluto heel even op één lijn zullen staan en de zwaartekracht op Aarde daardoor tijdelijk minder zal zijn: wie op dat moment omhoog springt, ervaart iets bijzonders. Honderden mensen bellen de BBC met bijzondere sprongervaringen.

 

1977: Op het strand van Katwijk zal een ijsberg aanspoelen. Veel volk op de boulevard met verrekijkers stroomt toe.

  

1983: Het Jeugdjournaal meldt dat kinderen belasting op zakgeld moeten gaan betalen. Het regent telefoontjes van verontwaardigde ouders.

  

1993: Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden heeft het hart van en mummie kloppend gekregen. Onder enorme belangstelling wordt de kist geopend, waarin de mummie zou liggen. Er ligt alleen een briefje …

 

1998: Burger King lanceert de linkshandige Whopper met 180 graden gedraaide ingrediënten. De advertentie zorgt voor een stormloop op Burger King filialen.

 

2005: Dierenark Emmen maakt de geboorte van een geblokte zebra bekend.

 

 

2000: Het Jeugdjournaal meldt dat de redactie af wil van vrouwelijke presentatoren: die kunnen zwanger worden en het is lastig een invaller te zoeken. Het regent boze reacties.

Lees ook:De geslaagde 1 aprilgrap
Lees ook:Zou ‘Cornflacer’ een 1 aprilgrap zijn?
Lees ook:Goede en slechte 1 april grappen
Lees ook:Goede en slechte 1-aprilgrappen
Lees ook:Goede en slechte 1 Aprilgrappen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>