Goede en slechte 1-aprilgrappen

1april[1]Op dinsdag 1 april is het oppassen geblazen voor 1-aprilgrappen. Een goede 1-aprilgrap zou op het eerste gezicht waar kunnen zijn, tot je er even over nadenkt. Volgens het Meerens Instituut, dat Nederlandse taal en cultuur onderzoekt, is een 1-aprilgrap pas geslaagd als de media erin trappen. De overheid doet er lustig aan mee. Amsterdam stuurde vorig jaar een bericht rond over een ‘plaspas’, waarmee bewoners in horeca en openbare gebouwen terecht kunnen. De gemeente Ede roept bewoners mee te helpen bij het uitzetten van regenwormen in de wegbermen. ‘Hé, je veter is los’ is geen echt 1-Aprilgrap, want dat had best gekund.

Veel Nederlanders denken dat de aprilgrap teruggaat naar de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572: ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Maar de 1-Aprilgrap is niet iets specifiek Nederlands. De 1-Aprilgrap zou zijn ontstaan in 1582, toen paus Gregorius XIII de kalender veranderde: tot die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Mensen die dat vergaten, kregen uitnodigingen voor nieuwjaarsfeestjes. Frankrijk kent ‘Poisson d’Avril’, Engeland ‘April Fool’s Day’, Duitsland ‘Narrentag’ en Rusland ‘Dag van de Dommerik’. De Vlamingen hebben het over ‘een 1 aprilvis’ en over ‘Verzenderkesdag’: iemand ergens op uit sturen (bijvoorbeeld een dichte vergiet). Officieel wordt de aprilgrap voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, in Nederland voor in 1539 in Gent. Een aantal geslaagde grappen:

1960: de toren van Pisa is gevallen (NOS Journaal).

1962: op het strand van Zandvoort spoelt een beeld van Paaseiland aan. Tienduizenden mensen komen kijken.

1976: Jupiter en Pluto zullen heel even op één lijn staan en de zwaartekracht op Aarde is daardoor tijdelijk minder: wie omhoog springt, ervaart ‘iets bijzonders’. Honderden mensen bellen de BBC met bijzondere sprongervaringen.

1977: Een ijsberg koerst richting Katwijk en zal daar op het strand aanspoelen. Horden nieuwsgierigen komen eropaf.

1981: De Daily Mail meldt dat er tijdens de marathon van Londen een Japanner ‘is kwijtgeraakt’: hij dacht dat hij niet 26 mijl, maar 26 dagen moest hardlopen. De krant huurt een Japanner in die rondrent. Bezorgde Britten proberen hem tegen te houden.

1983: kinderen moeten belasting op zakgeld gaan betalen (Jeugdjournaal). Verontwaardigde ouders bellen massaal.

1993: het is het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden gelukt om het hart van een mummie te laten kloppen. Onder enorme belangstelling wordt de kist met de mummie geopend. Er ligt alleen een briefje …

1998: Burger King lanceert de linkshandige Whopper met 180 graden gedraaide ingrediënten. Dat zorgt voor een stormloop op Burger King filialen.

2000: het Jeugdjournaal wil af van haar vrouwelijke presentatoren, want die kunnen zwanger worden. Het regent boze reacties.

2004: premier Balkenende krijgt een rol in de nieuwste Harry Potterfilm (Jeugdjournaal).

2005: in dierenpark Emmen is een geblokte zebra geboren.

2007: de BBC introduceert geur-tv.

2008: Blijdorp gaat leeuwen alleen nog vegetarisch voedsel geven.

2008: NS en ProRail zetten alle wissels op zomertijd.

2008: de BBC heeft vliegende pinguïns gespot.

2008: ‘Boer zoekt kind’ zoekt jonge hulpjes voor boeren, omdat ‘kinderen goedkoper zijn’ (Jeugdjournaal).

2010: Blijdorp gaat haaien muilkorven.

2011: Gouda gaat haar beroemde stadhuis verkopen aan Koreanen voor een themapark in Azië.

2011: Bolletje presenteert beschuit voor linkshandigen.

Lees ook:Goede en slechte 1-aprilgrappen
Lees ook:Vrijdag 1 april: pas op voor grappen en grollen!
Lees ook:Zaterdag 1 april: dag van Grappen en Grollen
Lees ook:Goede en slechte 1 Aprilgrappen
Lees ook:Goede en slechte 1 april grappen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>