Concertgebouw Prijs 2017 voor Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

De Concertgebouw Prijs 2017 is toegekend aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Het orkest en het koor van de Nederlandse Publieke Omroep ontvangen de prijs samen op dinsdag 19 september tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor krijgen de onderscheiding vanwege de belangrijke bijdrage die zij over een langere periode hebben geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal (bron: persbericht).

Beiden vormen de basis van de omroepseries NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Amsterdamse Concertgebouw, en het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg in Utrecht. In het Nederlandse muziekleven onderscheiden orkest en koor zich door bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten, concertante opera-uitvoeringen en muziek van Nederlandse componisten. Eerste uitvoeringen in Nederland en wereldpremières, waarvan vele uitgevoerd in Het Concertgebouw, vormen een belangrijk deel van het repertoire.

Beschermheer van het Radio Filharmonisch Orkest is Bernard Haitink. Chef-dirigent is Markus Stenz. Edo de Waart is ere-dirigent en honorary chief conductor is Jaap van Zweden. Klaas Stok is koorleider van het Groot Omroepkoor, vaste gastdirigent is Michael Gläser. Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw: “Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zijn van onschatbare waarde voor het Nederlandse muziekleven en daarmee voor Het Concertgebouw. Het is een voorrecht dit fantastische orkest en fameuze koor met grote regelmaat in onze zalen te kunnen presenteren in concerten van een constant hoog niveau .”

De Concertgebouw Prijs, die op 19 september voor de tiende keer wordt uitgereikt, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. Eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010) , Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014) en Sir John Eliot Gardiner (2015). De Concertgebouw Prijs bestaat uit een plastiek en een permanente vermelding  van de laureaat op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

 

Lees ook:Kaartverkoop Robeco SummerNights 2016 Concertgebouw Amsterdam gestart
Lees ook:Kyteman opent 28e editie van Robeco Summer Nights in Concertgebouw Amsterdam
Lees ook:Koninklijk Concertgebouw Orkest 125 jaar
Lees ook:Jaap van Zweden Dirigent van het Jaar
Lees ook:Violist Theo Olof overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>