Reprise Coppélia door Het Nationale Ballet

Vrijdag 11 december 2009 brengt Het Nationale Ballet (HNB) in het Amsterdamse Muziektheater de reprise uit van de grote nieuwe productie van het vorige seizoen, ‘Coppélia’. Het ballet is gebaseerd op het oorspronkelijke gelijknamige werk van Arthur Saint-Léon uit 1870, maar choreograaf Ted Brandsen maakte er een eigentijds sprookje van. Zo creëerde tekenaar en kinderboekenschrijver Sieb Posthuma – winnaar van de Gouden penseel 2009 – een kleurrijke, magische wereld, die uit het prentenboek lijkt te zijn gehaald. Het oorspronkelijke ballet uit de 19e eeuw is voor huidige begrippen een draak van een verhaal: vertaald naar de huidige tijd gaat over hangjongeren die een wereldvreemd oud kereltje kapot treiteren.

Brandsen vertaalde het avondvullende ballet naar deze tijd, waarin jong tot oud zich kan herkennen. De wens om jong, energiek en aantrekkelijk te blijven, is tegenwoordig belangrijk en dat schept een markt. Maar staat commercieel belang integriteit en geluk niet in de weg? Is Dr. Coppélius ervan overtuigd dat geluk en liefde maakbaar zijn? Kan menselijke liefde – hoe mooi ook – ooit volmaakt zijn? Brandsen ‘Coppélia’: ‘Een verhaal vol schone schijn en bedrieglijkheid, maar ook over levenslust en een positieve kijk op het leven. Juist in een samenleving die grimmiger wordt, is dat belangrijk.’ De voorstelling is de hele kerstperiode tot en met 1 januari in het Muziektheater Amsterdam te zien; tickets en speellijst: zie website.

HNB organiseert een grootschalige fondsenwervingsactie om geld bijeen te sprokkelen voor een geheel nieuwe versie van de balletklassieker ‘Don Quishot‘, met nieuwe decors en kostuums in een choreografie van Alexei Ratmansky, voormalig artistiek directeur van het Russische Bolshoi Ballet. De première vindt plaats op 13 februari 2010 in het Muziektheater. HNB wil klassiek-romantische balletten springlevend houden, maar een werk als ‘Don Quishot’ is met tachtig dansers, gigantische decors en honderden rekwisieten bijna niet meer te betalen. Daarom doet het gezelschap een beroep op cultuurliefhebbers om loten à € 100,= per stuk te kopen.

Lees ook:Première ‘Coppélia’ bij Het Nationale Ballet
Lees ook:Het Nationale Ballet danst Romeo en Julia
Lees ook:Het Nationale Ballet brengt The Sleeping Beauty
Lees ook:Positioning ballet: eerste internationale balletconferentie in Amsterdam
Lees ook:‘On the move’: topballetten bij het Nationale Ballet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>