Opening kaasmarktseizoen Alkmaar

Vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag) opent AZ-hoofdtrainer Gerjan Verbeek  het kaasmarktseizoen 2013 op het Waagplein van Alkmaar en daarmee van de eerste kaasmarkt van het jaar (2014: klik hier). Dit jaar staat de kaasmarkt tot en met 6 september iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein. Verbeek heeft veel betekend voor de voetbalploeg AZ en daarmee voor de stad Alkmaar. Daarom heeft het college van B&W hem gevraagd de openingshandeling te verrichten: traditiegetrouw het luiden van de bel. Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. Ieder jaar komen duizenden bezoekers van over de hele wereld speciaal voor de kaasmarkt naar Alkmaar om een plein vol kaas en kaasdragers te zien.

Sinds 1593 wordt deze markt op het Waagplein gehouden. In 1365 had Alkmaar al een kaasweegschaal, maar 1622 wordt officieel beschouwd als eerste kaasmarktjaar. In dat jaar werd het Kaasdragersgilde opgericht: vier groepen (‘vemen’) van ieder zeven kaasdrager, elk met een ‘kaasvader’ aan het hoofd. Dit gilde verzorgt het transport en het wegen van de kaas. Voor de markt worden de kazen vanuit vrachtauto’s in lange rijen op het plein gezet. Na het luiden van de aanvangsbel om 10.00 uur dragen de kaasdragers de berries met kazen naar de weegschalen. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar kaas nog op traditionele manier op een kaasmarkt wordt verhandeld.

Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar 2014
Lees ook:Opening Kaasmarkt van Alkmaar 2015
Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar
Lees ook:Goede vrijdag: Maan opent Kaasmarkt 2016 Alkmaar
Lees ook:Louis van Gaal opent kaasmarktseizoen Alkmaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>