ADV: Veilig op pad met uw boot

Natuurlijk gaat u goed voorbereid op pad. U hebt uw boot op en top onderhouden en de vaarroute uitgestippeld. En natuurlijk heeft u uw watersportverzekering goed geregeld. Met een bootverzekering verzekert u zich niet alleen tegen schade aan uw boot, maar ook de opvarenden. Zodra u vaart met kinderen aan boord is er uiteraard maar één ding echt belangrijk: Veiligheid. Hoe zorgt u ervoor dat uw boot een veilige omgeving is voor kinderen?

Een aantal basisregels van de ANWB om het veiliger te maken aan boord:

  • Laat kinderen die niet kunnen zwemmen altijd een zwemvest dragen. Niet alleen aan boord, maar ook in de haven.
  • Kinderen moeten tijdens het varen altijd in de kuip blijven.
  • Gebruik lifelines bij zwaar weer, aan- of afmeren of afvaren en in sluizen.
  • Laat kinderen bij het aan- of afmeren altijd op een vaste plek gaan zitten.

Maar verreweg het grootste gevaar aan boord van een boot is over boord vallen. Daarom zetten we een aantal belangrijke tips op een rijtje:

  1. Lifelines: Zijn zeer handig in gebruik, zeker ook op steigers in de haven.
  2. Relingnetten: Door relingnetten kunnen kinderen niet zomaar tussen de relingdraad doorglippen en ook speelgoed valt niet zo snel over boord. Denk eraan dat u de relingnetten wel goed vastzet.
  3. Reddingsvesten: Dit lijkt een open deur, maar is erg belangrijk. Kinderen die niet kunnen zwemmen moeten deze altijd aan. Niet alleen aan boord, maar ook in de haven. Zorg voor goed passende reddingsvesten.
  4. Spelen in de bijboot: Niets is leuker dan spelen in de bijboot, maar let op in getijdenwater of op stromend water.
  5. Eerste hulp aan boord: Een ongeluk kan overal gebeuren, dus een goede boordapotheek en een cursus of boek over kinder-EHBO aan boord kunnen nooit kwaad.
  6. Waarschuwingssystemen: Een kind kan altijd onverwacht te water raken. Er zijn verschillende waarschuwingssystemen die aan het reddingsvest worden bevestigd of aan de arm van het kind. Het apparaatje maakt een hard geluid wanneer het te water raakt.

Geen reacties // Reageer