Prinses Margriet opent Holland Festival 2012

Vrijdag 1 juni 2012 gaat de 65e editie van het Holland Festival (HF) van start in theater Carré. In de regel opent de koningin het festival, maar dit jaar komt prinses Margriet (2013: klik hier). Het festival duurt tot en met 28 juni en trapt af met de dansproductie C(h)oeurs van de Belgische Alain Patel. HF is het grootste en oudste festival in ons land en met bijzondere voorstellingen van internationaal niveau al 65 jaar spraakmakend: met op 17 locaties in de hoofdstad muziektheater, muziek, opera, toneel en dans, maar ook beeldende kunst, literatuur en architectuur. Van de 14 festivals die dit jaar subsidie van het Rijk ontvangen, is alleen HF volgend jaar ervan verzekerd. Een aantal highlights:

Het HF biedt 18 evenementen gratis aan: klik hier.

De Nederlandse Opera (DNO) brengt 12 juni tot en met 8 juli de opera ‘Parsifal’ van Richard Wagner in het Muziektheater.

De nieuwe opera ‘Waiting for Miss Monroe’ beleeft de wereldpremière in de Stadsschouwburg.

In theater Bellevue brengt de sopraan McFadden op 2 en 3 juni haar productie ‘Lilith’, volgens het HF een ‘portret van een sterke vrouw met klassieke muziek, jazz, toneel, film en poëzie’. De sopraan zingt er niet alleen in, maar verzorgde ook het concept en de artistieke leiding.  

Toneelgroep Amsterdam voert 7 tot en met 16 juni het bloederige toneelstuk ‘Macbeth‘ van William Shakespeare op in de Stadsschouwburg.

Het schilderij ‘De rode kimono’ van G.H. Breitner verhuist op 18 en 19 juni van het Stedelijk Museum naar het Muziekgebouw aan ’t IJ, als centraal décorstuk voor ‘De Rode Kimono’, dat componist Micha Hamel speciaal voor het festival schreef.

Koningin Beatrix woont 22 juni ‘The Life and Death of Marina Abramovic’ in Carré bij.

Zaterdag 23 en zondag 24 juni is de Stadschouwburg het domein van de Musil Marathon, ‘De Man zonder Eigenschappen I, II en III’, een coproductie met onder andere HF.

Van 23 juni tot en met 1 juni brengt Het Nationale Ballet (HNB) in het Muziektheater ‘Bill & Mr. B.’, een eerbetoon aan twee van de grootste vernieuwers van 20e-eeuwse dans, George Balanchine en William Forsythe.

Maandag 25 juni is het Oosterpark het decor van ‘Opera in het park’, met op een megascherm de live registratie van ‘Parcifal’ van de Nederlandse Opera vanuit het Muziektheater.

Het festival wordt op donderdag 28 juni afgesloten met het wereldberoemde Simón Bolivar Symphony Orchestra of Venezuela in het Concertgebouw, met de al even beroemde dirigent Gustavo Dudamel. Ook dit concert wordt live uitgezonden op een groot scherm in het Oosterpark.

Als Oranje speelt tijdens het EK voetbal, houden veel theaters daar rekeningen mee met de aanvangstijd van voorstellingen.

Lees ook:Koningin Máxima bij opening Holland Festival 2017
Lees ook:Holland Festival 2014
Lees ook:Koningspaar bij opening Holland Festival in Stadsschouwburg Amsterdam
Lees ook:Holland Festival 2015 in Amsterdam
Lees ook:Opera in het Park, gratis in Oosterpark Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>