Nieuwe Hermitage Amsterdam gaat op 20 juni open

IMG_20160509_164824De verbouwde Hermitage Amsterdam opent zaterdag 20 juni 2009 haar deuren en zal dan meteen twee dagen open zijn, tijdens het Witte Nacht Festival. (update: klik hier). In dat eerste weekeinde kan het publiek 31 uur aaneengesloten in het museum doorbrengen, met feestelijke activiteiten en concerten in het gebouw, de binnentuin en langs de Amstel. In Sint Petersburg gaat op dat moment de zon niet onder: tijdens de zogeheten witte nachten. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw onderzocht de Hermitage in Sint Petersburg of musea in het westen delen van de collectie konden tonen: de Nieuwe Kerk in Amsterdam kreeg de primeur. In dezelfde periode constateerde Stichting Verpleeghuis Amstelhof dat het pand aan de Amstel niet meer voldeed aan de huidige eisen. Besloten werd tot nieuwbouw en de Hermitage zou een dependance openen in het oude pand: sinds 2004 als voorlopig onderkomen in gebouw Neerlandia, een deel van de Amstelhof. Tot en met zondag 18 januari is daar de tentoonstelling van de Duitse romanticus Casper David Friedrich te zien, dan gaan de deuren dicht.

 

De Amstelhof wordt nu compleet getransformeerd van verzorgingshuis tot museum: de verbouwing van het Amstelhof begon juni 2007 en is juni 2009 voltooid. De renovatie kost ongeveer veertig miljoen euro. De exploitatie wordt voor de helft gedekt door sponsoring en voor de helft door kaartverkoop. Het nieuwe museum herbergt tentoonstellingszalen, een café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en de Hermitage voor Kinderen. Voor de openingstentoonstelling ‘Aan het Russische Hof’ komen ruim 1800 objecten uit het Russische moedermuseum naar Amsterdam. Het belooft één van de grootste tentoonstellingen ooit in ons land te worden. Baljurken, schilderijen, meubels, de Romanov troon, juwelen (onder andere van Fabergé), serviezen en kroonluchters vullen de 9000 m2 tentoonstellingsruimte. Eindelijk positief nieuws op museumgebied in de hoofdstad: de hoofdstad moet het immers al jaren stellen zonder een aantal  publiekstrekkers: het Rijksmuseum (slechts voor een deel open), het Stedelijk Museum, het Scheepvaartmuseum en het Paleis op de Dam.

Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:Koningin opent Hermitage Amsterdam
Lees ook:Kerstvakantie in de Hermitage
Lees ook:Tentoonstelling Peter de Grote in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Matisse tot Malevich in Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nieuwe Hermitage Amsterdam gaat op 20 juni open

  1. Pingback: Koningin heropent Paleis op de Dam | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>