Matisse tot Malevich in Hermitage Amsterdam

IMG_20160509_164824De Amsterdamse Hermitage presenteert van zaterdag 6 maart tot en met 17 september 2010 de tentoonstelling ‘Matisse tot Malevich’, pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Circa 75 schilderijen zijn uit Rusland hierheen gehaald: van Matisse, Picasso, van Dongen, De Vlaminck, Derain en andere tijdgenoten (klik hier voor een video-impressie). Het Russische moedermuseum herbergt één van de mooiste collecties Franse schilderkunst uit het begin van de 20e eeuw. Naast beroemde Franse meesters hangen er ook Russische tijdgenoten als Malevich en Kandinsky. Het is voor het eerst dat deze omvangrijke collectie avant-garde meesterwerken in Nederland te zien is.

 

De getoonde werken horen tot de vaste presentatie in Sint-Petersburg en komen vooral uit privé-verzamelingen van twee textielhandelaren in Moskou, Morozov en Sjtsjoekin. De collecties werden tijdens de revolutie in 1917 onteigend en in 1948 voor een groot deel overgebracht naar de Hermitage Sint-Petersburg (destijds omgedoopt in Leningrad).  De tentoonstelling in Amsterdam schenkt veel aandacht aan het ontstaan van de moderne kunst vanuit de kunsthistorie gezien, maar ook aan de bezieling van de kunstenaars zelf. Zij waren het die aan het begin van de 20e eeuw een ware revolutie ontketenden: een belangrijk moment in de kunsthistorie. De Amsterdamse Hermitage is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en woensdag tot 20.00 uur.

Lees ook:Topstuk uit kunstgeschiedenis in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:‘Romanovs & Revolutie – het einde van een monarchie’ in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Alexander de Grote in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>