Alexander de Grote in Hermitage Amsterdam

IMG_20160509_164824Zaterdag 18 september 2010 opent in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling ‘De onsterfelijke Alexander de Grote. De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis’. Ruim 2300 jaar na zijn dood spreekt de vorst uit de Oudheid (356-323 v.C.) nog steeds tot de verbeelding. Het is voor het eerst dat er in ons land een expositie over hem is te zien: tot en met 18 maart 2011. Hij volgde als twintigjarige zijn vermoorde vader op als koning van Macedonië en begon een veldtocht die hem beroemd maakte. Hij veroverde een groot rijk, dat zich uitstrekte van Griekenland tot de Indus.

De expositie bestaat een periode van bijna 2500 jaar en toont beelden, vazen en voorwerpen uit de Oudheid en schilderijen uit de 17e en 18e eeuw met Alexander als onderwerp. Erwin Olaf ontwierp in opdracht van het museum een beeldcampagne en een film voor de tentoonstelling: ‘Morphing Alexander, Erwin Olaf for Hermitage Amsterdam’. Het museum is dagelijks open van 10 tot 17 uur en woensdag tot 20 uur. De Hermitage in Amsterdam heeft sinds de opening vorig jaar juni 1,1 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei directeur Ernst Veen donderdag: ‘Het is boven verwachting. Het toont aan dat er veel belangstelling is voor collecties uit Russische musea.’ De eerste tentoonstelling was ‘Aan het Russische hof’.  De tweede ‘Matisse tot Malevich’ beleeft vandaag haar laatste dag.

Lees ook:Kerstvakantie in de Hermitage
Lees ook:Winteravonden aan de Amstel in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Koningin opent Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:Russische liefde voor Franse kunst in Hermitage Amsterdam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Alexander de Grote in Hermitage Amsterdam

  1. Vasko

    Correctie: Zijn land verstrekte zich vanuit Macedonie t/m Indie, dus niet vanuit Griekenland, want simpelweg in die tijd Griekenland bestond niet eens. In het zuiden bestonden de stadstaten welke in de 19e eeuw begon men pas Griekse stadstaten te nomen. De naam Griekenland in de geschiedenis wordt pas vanaf ca. 1840 gebruikt te woorden en nooit eerder daarvoor. Bovendien om niet te vergeten zijn land noemde hij eenvoudigweg Macedonie, dus geen Grieks Macedonie maar nogmaals te bankdrukken allen Macedonie.

    Groeten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>