Koningin heropent Paleis op de Dam

IMG_20160514_135247Afgelopen weekend was één van de vele bouwplekken in Amsterdam klaar: de Stadsschouwburg. Komende maand zijn de verbouwingen van twee andere publiekstrekkers afgerond: museum de Hermitage gaat het weekend van 20/21 juni open en op zaterdag 13 juni 2009 heropent de koningin het Paleis op de Dam. De afgelopen 3,5 jaar is het paleis grondig aangepakt: asbest verwijderd, oude installaties vervangen, accommodatie voor gasten en personeel vernieuwd en keukens gemoderniseerd. Ook zijn veel kunstwerken, plafondschilderingen en een groot deel van de collectie empiremeubels (één van de meeste complete ter wereld) gerestaureerd. Vanaf 14 juni gaat het paleis weer open voor publiek: er zijn meer zalen te bezichtigen dan voorheen.

 

De komende jaren wordt het paleis gebruikt voor evenementen en na de renovatie van de buitengevel ook weer voor staatsbezoeken. Een hoogtepunt wordt natuurlijk de kroning van koning Willem IV. Vanwege de te verwachten hoge gasten bij een kroning, moest toch in ieder geval het paleis ‘af zijn’. Nu dat zover is, kunnen de geruchten kunnen weer aanzwellen: wanneer draagt de koningin het stokje aan haar zoon over? In 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk tot koning van ons land. Twee jaar later betrok hij het 17e-eeuwse stadhuis van Amsterdam, ooit ‘het achtste wereldwonder’ genoemd, omdat het gold als hét toonbeeld van burgerlijke macht. De Nieuwe Kerk, pal naast het stadhuis, mocht van de stedelijke regenten géén (toen gebruikelijke) hoge kerktoren krijgen, omdat die het stadhuis zou overschaduwen.

Lees ook:Paleis op de Dam gaat maand dicht
Lees ook:Prinses Beatrix opent ‘Verborgen Verhalen’ in Paleis op de Dam
Lees ook:Koning opent ‘In All Their Glory’: schuttersstukken in Paleis op de Dam
Lees ook:Paleis Soestdijk tijdelijk opnieuw open
Lees ook:Koningin opent Keukenhof

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Koningin heropent Paleis op de Dam

  1. Pingback: Events in the Netherlands, spring 2009 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>