Koning opent ‘In All Their Glory’: schuttersstukken in Paleis op de Dam

IMG_20160514_135247Op de derde verdieping van het Paleis op de Dam in Amsterdam hangen deze zomer grote schuttersstukken. Vanwege het formaat moest een zestal stukken met een hijskraan via een raam naar binnen worden getakeld. De Grote en Kleine Krijgsraadzalen waren nooit eerder te zien en gaan deze zomer voor één keer open voor het publiek. Vrijdag 20 juni opent de koning te tentoonstelling ‘In All Their Glory‘. In de 18e eeuw, toen het Paleis het Stadhuis van Amsterdam was, waren deze zalen bestemd voor de Amsterdamse schutterij.

Deze zalen waren ingericht met achttien grote schuttersstukken: imposante schilderijen, waarvan de Nachtwacht van Rembrandt de bekendste is. Dat schilderij hing in de Kleine Krijgsraadzaal. Omdat het schilderij te groot was om aan een wand tussen twee deuren te hangen, werd het in deze zaal verkleind tot het formaat dat we tegenwoordig kennen. De Nachtwacht zal niet te zien zijn (die pronkt in het Rijksmuseum), maar er zal een replica hangen en de andere schuttersstukken zijn na precies twee eeuwen weer te zien in de Krijgsraadzalen. De expositie is van 21 juni tot en met 31 augustus iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur te zien.

Lees ook:Grootste schilderij Rembrandt komt tijdelijk naar Rijksmuseum
Lees ook:De Nachtwacht telt geen onbekenden meer
Lees ook:Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam
Lees ook:Prinses Beatrix opent ‘Verborgen Verhalen’ in Paleis op de Dam
Lees ook:Kerst op Paleis Het Loo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>