Vrijdagnacht veel vallende sterren te zien

heldere-meteoorIn de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 januari zijn er veel vallende sterren te zien, de Boötiden. Tussen 21.00 en 05.oo uur zijn ze laag boven de noordelijke horizon te zien. Het hoogtepunt is rond 01.00 uur. Bij helder weer kunnen we er met het blote oog wel negentig per uur zien.

Zie ook: Perseïden in augustus

Meteoren worden in de volksmond vallende sterren genoemd, maar zijn in feite ruimtepuin, niet groter dan kiezelstenen, dat in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Door de hoge snelheid worden ze verhit en gaan gloeien, wat vanaf de aarde te zien is als een kortdurende lichtflits. De meteoren van vrijdagnacht horen bij de meteorenzwerm Boötiden. Het is een van de rijkste meteorenzwermen aan het firmament en vergelijkbaar met de Perseïden in augustus. De Boötiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Boötes of Ossenhoeder, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.

Lees ook:Begin januari: meteorenzwerm Boötiden aan de hemel te zien
Lees ook:Vallende sterren in januari: meteorenzwerm Boötiden
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>