Begin januari: meteorenzwerm Boötiden aan de hemel te zien

Tussen 1 en 6 januari zijn er veel ‘vallende sterren’ te zien, de Boötiden (2017: klik hier). De radiant ligt in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes). De meteoren zijn relatief zwak, blauwachtig en hebben lange sporen. De oorsprong van de Boötiden zou een planetoïde kunnen zijn, die op zijn beurt weer een uitgedoofde komeet zou zijn, bijvoorbeeld een komeet die in 1490 door Chinezen, Koreanen en Japanners werd waargenomen.

Meteoren worden in de volksmond vallende sterren genoemd, maar zijn in feite ruimtepuin, niet groter dan kiezelstenen, dat in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Door de hoge snelheid worden ze verhit en gaan gloeien, wat vanaf de aarde te zien is als een kortdurende lichtflits. In de volksmond ‘mag je een wens doen’ als je een ‘vallende ster’ ziet: een lichtpuntje in de sombere dagen kerst en oud&nieuw.

Lees ook:Vrijdagnacht veel vallende sterren te zien
Lees ook:Vallende sterren in januari: meteorenzwerm Boötiden
Lees ook:Vallende sterren rond donderdag 22 oktober: Meteorenzerm Orioniden
Lees ook:Vanavond hoogtepunt Orioniden meteorenzwerm – als er wat te zien is …
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>