Vallende sterren rond donderdag 22 oktober: Meteorenzerm Orioniden

IMG_20160516_112158Donderdag 22 oktober bereikt meteorenzwerm Orioniden zijn maximum (2016: klik hier). Onder ideale omstandigheden zijn zo’n 23 ‘vallende sterren’ per uur te verwachten. Samen met meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren zijn er circa 33 meteoren per uur te zien. Een stuk minder dan de jaarlijkse Perseïden in de zomer maar toch de moeite waard om voor uit je bed te komen.

Tot elf dagen voor en na het maximum zijn meteoren de Orioniden waar te nemen. Elk jaar rond deze tijd bevindt de aarde zich in een gebied dat is bezaaid met puin van komeet Halley. De vallende sterren lijken te komen uit het bekende heldere wintersterrenbeeld Orion. Meteoren heten in de volksmond ‘vallende sterren’, maar in werkelijkheid haat het om minuscule deeltjes die onder hoge snelheid de dampkring binnen komen, verbranden en daardoor een lichtspoor achterlaten. Wanneer het stukje puin zo groot is dat het op het aardoppervlak neer kan komen, spreken we van een meteoriet. Een komeet is een klein hemellichaam (een ‘vuile ijsbal’ met een oplichtende staart) dat in een baan rond de zon beweegt.

Lees ook:Vanavond hoogtepunt Orioniden meteorenzwerm – als er wat te zien is …
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde
Lees ook:Vallende sterren in januari: meteorenzwerm Boötiden
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>