Komende dagen veel vallende sterren te zien

Ieder jaar zijn er in augustus veel vallende sterren te zien, wanneer de aarde het spoor kruist van komeet Swift-Tuttle (2015: klik hier). De meeste vallende sterren zijn te zien in de nacht van 12 op 13 augustus tussen 23.00 en 05.00 uur, als het weer meezit en de hemel wolkenloos is. Op 6 augustus was het Nieuwe Maan: tijdens het hoogtepunt van de zwerm is de maan nog maar een smalle sikkel die weinig licht geeft. Ook de dagen voor en na het hoogtepunt van de zwerm zijn de Perseïden zichtbaar, maar minder dan op 12-13 augustus.

 

De Perseïden worden veroorzaakt door de komeet Swift-Tuttle. In augustus beweegt de aarde zich door zijn baan heen. De brokstukjes van de komeet (eigenlijk niet meer dan stofdeeltjes) schieten met hoge snelheid de dampkring in, verbranden en laten een lichtspoor (‘staart’) achter: dat verklaart de naam ‘vallende sterren’. De lichtstraal is de lucht eromheen, die heet wordt en gaat gloeien. Bij een wolkeloze hemel en op plekken met weinig lichtvervuiling (bijvoorbeeld op de Waddeneilanden) zijn de meeste vallende sterren te zien. ge sterrenbeeld Perseus staat aan de noordoostelijke sterrenhemel. In augustus lijken vallende sterren uit Perseus te komen: vandaar de naam Perseïden.

 

Lees ook:Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Perseïden Meteorenzwerm in aantocht
Lees ook:Komende nachten veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm deze week goed te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>