Perseïden Meteorenzwerm in aantocht

Ieder jaar zijn er in augustus veel vallende sterren te zien: dan kruist de aarde het spoor van de komeet Swift-Tuttle (2015: klik hier). De komende nachten,  vooral tussen 11 en 13 augustus, zijn er veel te zien: dan is het hoogtepunt van de Perseïden meteorenregen: stofdeeltjes van de komeet schieten de dampkring in, verbranden en laten een lichtspoor (‘staart’) achter: ‘vallende sterren’.

De lichtstraal is de lucht eromheen, dat heet wordt en gaat gloeien. Bij een wolkenloze hemel  zijn  er met een beetje geluk zo’n honderd vallende sterren per uur te zien, maar dit jaar zullen de volle maan en de weersomstandigheden het lastig maken om er überhaupt één te zien. Sterrenbeeld Perseus staat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel; In augustus lijken de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus te komen: vandaar de naam ‘perseïden’. Volgens de overlevering mag je een wens doen als je een vallende ster ziet: ideaal om met een date of partner een plek te zoeken met weinig lichtvervuiling en een goed zicht op de sterrenhemel.

Lees ook:Perseïden meteorenzwerm deze week goed te zien
Lees ook:Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus
Lees ook:Vallende sterren in augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>