Stadsstranden in Nederland

IMG_20160505_145055Ineens waren ze er: de stadsstranden. Als eerste ontstonden Paris Plage in Parijs en Amager Strandpark in Kopenhagen. Toen volgden Brussel Bad, Strandwerpen en Berlin Badestrande. In 2003 kregen Rotterdam en Amsterdam er één. Al vonden sceptici het geen stranden, maar ‘strandje spelen’, de stadsstranden hebben zich inmiddels bewezen. Met mooi weer op komst zijn ze een uitkomst. Je hoeft er niet voor in de ronkende file of een bomvolle trein naar de kust en tóch kan je het strandgevoel beleven, met horeca, feesten en activiteiten. Ideaal na het werk: pintje pakken, roseetje nippen, straaltje zon meepikken en luieren in het zand. Intussen hebben meer steden in het land een standsstrand. Hier een lijst (voor zover bekend):

Alkmaar: Stadsstrand De Kade. Open maandag 13-21 uur; andere weken 12-24 uur.

Almere: geen stadsstrand, maar strandstad, met onder meer het Almeerderdtrand, het Zilverstrand, strandjes aan het Weerwater en in Almere-Haven.,

Amersfoort, Kleine Koppel (aan de Eemhaven): Zandfoort aan de Eem. Hele jaar open dinsdag tot en met zondag vanaf 11 uur, vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

Amsterdam, IJburgBlijburg aan Zee. Strand aan het IJsselmeer. Het eerste strand in Amsterdam ging 2003 open. Open vanaf 11.00, zaterdag en zondag 10.00 uur.

Amsterdam, NEMO: stadsstrand op hoog niveau, bovenop het museum van Renzo Piano. Geen strand, maar loungen met uitzicht over de stad.

Amsterdam, Oosterburgereiland: Roest. Sinds 2011. Creatieve vrijplaats. Open maandag-donderdag 11-01, vrijdag 16-03, zaterdag 11-03 en zondag 11-01 uur.

Amsterdam, Noord: NDSM-werf.

Amsterdam, RAI: Strand Zuid. Sinds 2005, zandstrand, ‘hotste stadsstrand van Nederland’. Tor eind september open van 11.00 tot 24.00 uur.

Amsterdam, Houthavens: Strand West, strand aan het IJ.

Arnhem: strandjes langs de Rijn in de uiterwaarden (Meginhardweg).

Groningen, strand Euroborg: donderdag tot en met zondag (mits warmer dan 20 graden) 11-23 uur.

Heerhugowaard: park van Luna.

Maastricht, OostMaarland: Fun Valley Beach & Play. Open juni 11-18 uur, juli/augustus 10-19 uur.

Nijmegen: stadsstrand aan de Waal (Lent).

Rotterdam, Strand aan de Maas (Leuvehoofd 5).

Utrecht: Strand Oog in Al (Nieuwegracht 197, op de noordpunt van de wijk Oog in Al).

Zoetermeer: Dutch Water Dreams (strand me tbeachvolleybalvelden).

Lees ook:Stadsstranden: loungen in de stad
Lees ook:Amsterdams stadsstrand Playground CS opent magisch en met veel plezier
Lees ook:Blijburg Amsterdam gaat sluiten en verhuizen
Lees ook:Flut zomer sluit toch nog goed af
Lees ook:Magneet Festival 2015 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>