Stadsstranden: loungen in de stad

Ineens waren ze er: de stadsstranden (2013: klik hier). Als eerste ontstonden Paris Plage in Parijs en Amager Strandpark in Kopenhagen. Toen volgden Brussel Bad, Strandwerpen en Berlin Badestrande. In 2003 kregen Rotterdam en Amsterdam er één. Sceptici vinden het geen stranden, alleen maar ‘strandje spelen’. Maar toch: je hoeft er niet voor in de ronkende file of een bomvolle trein naar de kust en tóch kan je even na je werk strandgevoel beleven. Pintje pakken, roseetje nippen, straaltje zon meepikken en luieren in het zand. Intussen hebben meer steden in het land een heus standsstrand. Hier een lijst met de stadsstranden in Nederland (voor zover bekend).


Amersfoort, Kleine Koppel (aan de Eemhaven): Zandfoort aan de Eem. Restaurant, bar, danslocatie en zandstrand. Tot eind september dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur; weekend tot 03.00 uur.

Amsterdam, IJburg: Blijburg aan Zee. Het eerste strand in Amsterdam ging 2003 open. Strandpaviljoen met stand aan het IJsselmeer (ook ’s winters open). Open vanaf 12.00; zondag en bij mooi weer vanaf 10.00 uur. Activiteiten: zie website. 

Amsterdam, op het dak van museum NEMO. Bovenop het museum van Renzo Piano is het ideaal luieren in de volle zon met uitzicht over de stad. Geen strand, maar wel relaxen en een barretje et eenvoudige hapjes en drankjes. Toen ik er vorig jaar kwam, werd er entree gevraagd.

Amsterdam, RAI: Strand Zuid. Sinds 2005, zandstrand. Heineken terras en Party Beach paviljoen. Geen openingstijden vermeld; www.strandzuid.nl

Amsterdam, Houthavens: Strand West. Restaurant met stand aan het IJ. Alle dagen open van 10.00 tot 23.00 uur.

Dordrecht had een stadsstrand gepland aan het Otto Dickeplein, maar dat staat op losse schroeven. De stedelijke bobo’s liggen dwars: ze zijn bang voor overlast. Misschien kunt het ergens anders in de stad wél. 

 

Eindhoven, Eersel: E3 strand. Geen ‘klassiek’ stadsstrand, maar een soort pretparkmet strand en water en allerlei attracties. Open 10-19 uur; entree: zie website.

Groningen, Euroborg: de autoriteiten juichen het initiatief toe, maar willen geen horecavergunning afgeven en ook niet investeren in het plan. Er schijnt een stadsstrand aangelegd te worden (of al klaar te zijn), maar op sites is het is nergens te vinden. Weet iemand meer? 

Maastricht: Stadsstrand, 4km ten zuiden van de stad, aan de Maas het uitzicht op de Sint Pietersberg. Open 10.00 tot 17.30 uur, 5 juli tot en met 17 augustus tot 20.00 uur. Net als Eindhoven niet echt een stadsstrand zoals de andere, maar een pretparkachtig terrein. Entreeprijzen: zie website.

Rotterdam, Leuvehoofd: Strand aan de Maas: tot eind september. 10.00-01.00 uur; weekend tot 02.00 uur. Evenementen.

Utrecht, bij de Jaarbeurs: U Beach: 27 juni/31 augustus. 10.00-23.00 uur.

Zoetermeer: het stadshart, inclusief de oevers van het Dobbemeer, gaat stevig op de schop. De stenen trap aan de marktoever verdwijnt en kan een stadsstrand worden.

Lees ook:Stadsstranden in Nederland
Lees ook:Amsterdams stadsstrand Playground CS opent magisch en met veel plezier
Lees ook:Blijburg Amsterdam gaat sluiten en verhuizen
Lees ook:Flut zomer sluit toch nog goed af
Lees ook:Zomerweer: meepikken die mooie dagen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stadsstranden: loungen in de stad

 1. Django

  Er gaat niets boven KWIJT

  28 augustus gaat SFFRMKRS met het succesvolle concept KWIJT richting Groningen, samen met Strand Euroborg gaan ze een gigantisch feestje bouwen. Gronings Ontzet is de reden van dit feestje.
  Kwijt is al 1½ jaar een gevestigd feest in de hoofdstad, met de residents Cream & Fanny West wordt er maandelijks een heerlijk feestje gegeven.

  28 augustus zullen beide heren worden vergezeld door een aardig rijtje goede DJ’s. Mr. LatinVillage D-Rashid is aanwezig, Melly Mel zal er ook zijn en Gronings eigen DJ Manga (North Sea Jazz, Paradiso, Jimmy Woo) zal van zich laten horen.
  Het geheel is onder leiding van Andrew Makkinga (NPS/3FM) die zorgt dat het publiek gehyped wordt.
  Sjocosjon zal met zijn kornuiten voor een spectaculaire live painting show zorgen

  1000 man zullen de dag van hun leven hebben…….en dit is niet het laatste dat we in Groningen gaan doen.

  Ik verwacht je daar!!

  KWIJT
  Donderdag 28 augustus 08
  16:00-01.00
  Tickets vvk 10,-, deur 12,50
  Strand Euroborg (http://www.strandeuroborg.nl)
  Line-Up: D-Rashid, Manga, Melly Mel, Cream, Fanny West en meer
  Host: Andrew Makkinga

  Meer informatie: http://www.sffrmkrs.nl

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Naaktstranden West en Zuid Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>