Cabaret-wedstrijd Camaretten bestaat 50 jaar

De jaarlijkse cabaret-wedstrijd Cameretten bestaat vijftig jaar (2016: klik hier). Woensdag 25 november vindt in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de eerste halve finale plaats,donderdag de tweede en vrijdag de derde. Ieder jaar strijden 60 acts tijdens 12 selectieavonden in Rotterdam. Daaruit kiest de selectiecommissie jaar negen acts die na een workshop-weekend in drie halve finales strijden voor een finaleplek op zaterdag 28 november in het Nieuwe Luxor Theater. Alle avonden worden afgesloten met een gastoptreden, de finale met The Kik.

Er zijn drie prijzen te winnen: de juryprijs, de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs. Vrijdag 4 december tot begin mei toeren de drie finalisten in de jaarlijkse Finalistentournee door het land. Cameretten is het oudste en een van de grootste cabaretfestival van Nederland. Het ontstond in 1966 als lustrumfeest van de Delftse studentenvereniging SSR en verwierf in korte tijd naam met finalisten als Neerlands Hoop (Bram & Freek), Cabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking. Jarenlang was het de enige in haar soort, met de finale in de aula van de TU Delft.

Sinds 1988 vindt Cameretten plaats in het Oude Luxor Theater aan de Kruiskade in Rotterdam. In 2001 opende het Nieuwe Luxor Theater op de Kop van Zuid: de plek waar sindsdien de finale wordt gehouden. Cameretten is inmiddels uitgegroeid tot het onafhankelijke podium waar aanstormend cabarettalent zich voor publiek, pers en jury presenteert. Eerdere winnaars waren onder andere Brigitte Kaandorp, Theo Maassen, Herman Finkers, Marc-Marie Huijbregts en Hans Teeuwen.

Lees ook:Cameretten 2011 in Rotterdam
Lees ook:Pieter Verelst wint 51e Cameretten festival
Lees ook:Cameretten 2010 in Oude Luxor Theater
Lees ook:Cameretten in Oude Luxor Theater Rotterdam
Lees ook:Ongericht Enthousiasme wint Cameretten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>