Koningssloep weer te bewonderen in Scheepvaartmuseum Amsterdam

IMG_20160505_144105Na een afwezigheid van acht jaar is de Koningssloep weer te bewonderen in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Tijdens een spetterende opening, omlijst met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, is de Koningssloep woensdag 14 oktober gepresenteerd aan ruim 300 gasten. Slechts een kleine week daarvoor werden het bijna 200 jaar oude schip en het bijbehorende nieuwe, speciaal ontworpen schiphuis vervoerd via land en water. In thuishaven Amsterdam gaan vanaf nu elke ochtend om 9.00 uur de deuren open voor bezoekers (bron: persbericht).

De Koningssloep, ook wel ‘de gouden koets te water’ genoemd is mede dankzij een extra schenking van 1 miljoen euro door de BankGiro Loterij en specialistische inzet van AkzoNobel opgeknapt en opnieuw in volle glorie te bewonderen. Hiermee keert een publiekslieveling terug naar Het Scheepvaartmuseum. Met de nieuwe opstelling in het schiphuis zijn de gouden ornamenten dichterbij dan ooit. Het unieke vaartuig is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I. De boot werd sindsdien door het staatshoofd gebruikt voor officiële gelegenheden. Het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard in 1962 was de laatste gelegenheid waarbij de sloep gevaren heeft.

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf prikkelende en interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker op zijn eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Sfeervolle tentoonstellingen tonen het beste uit de vooraanstaande collecties. Bovendien zijn er speciale tentoonstellingen voor families, zoals ‘Het verhaal van de Walvis’ en ‘Het leven aan boord’. Met zo’n 330.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in ‘s Lands Zeemagazijn, een monumentaal gebouw uit 1656 dat werd gebouwd in de Gouden Eeuw.

Lees ook:Koningssloep vanaf 15 oktober terug in Scheepvaartmuseum
Lees ook:Koningssloep op 30 april te water?
Lees ook:Gouden Koets te zien op ‘Paardenkracht & Autopracht’ op Paleis Het Loo
Lees ook:Subsidie cultuurperiode 2017-2020 voor Het Scheepvaartmuseum alsnog toegekend
Lees ook:Koningin opent Scheepvaartmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>