Koningin opent Scheepvaartmuseum

IMG_20160505_144105Zaterdag 1 oktober 2011 opent de koningin het nieuwe Scheepvaartmuseum in Amsterdam; zondag gaat het gebouw open voor het publiek. Het museum is gehuisvest in het voormalige pand van ’s Lands Zeemagazijn uit 1656: het pakhuis voor de Amsterdamse oorlogsvloot. Het pand sloot in 2007 haar deuren voor een ingrijpende verbouwing. Anders dan de verbouwing van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, is deze verbouwing binnen het budget gebleven en (na een eenmalige vertraging) op tijd klaar. Het hele pand is omgetoverd van een stoffig pand met kleine ruimtes tot een licht en luchtig gebouw met grote zalen.

De binnenplaats is afgesloten door een grote glazen koepel die doet denken aan een oude zeekaart. De oude gewelven zijn blootgelegd en al hokjes, afdelingen en tussenverdiepingen die er in de loop der jaren bijkwamen, zijn afgebroken. Bij de Open Dag van de Bouw twee jaar geleden liet het museum zien hoe te werk was gegaan: het pand is ‘expres grof gehouden’, het is immers niet gebouwd als museum, maar als pakhuis, zonder decoraties en opsmuk zoals bijvoorbeeld in het Rijksmuseum.

Ook de inhoud van het museum is als het ware op de schop gegaan: was het Scheepvaartmuseum vroeger een wat stoffige plek voor scheepvaartfanaten, nu is het museum bestemd voor iedereen, zei conservator Joost Schokkenbroek in het Parool. In dertien tentoonstellingen laat het museum de geschiedenis van de 500 jaar scheepvaart zien, onderverdeeld in thema’s. De Gouden Eeuw wordt uitgelegd met filmpjes en echte acteur. Blikvanger is ‘De Zeereis’: vier zalen die de reis van Michiel de Ruyter tonen, inclusief een virtuele zeeslag en een storm op zee. Kinderen kunnen hun hart ophalen in de Walvissententoonstelling, waar ze de binnenkant van een blauwe vinvis kunnen ervaren.

Lees ook:Scheepvaartmuseum opent in september
Lees ook:Derde Amsterdams museum loopt bouwvertraging op
Lees ook:Koning heropent Mauritshuis Den Haag
Lees ook:Rijksmuseum heropent 13 april 2013
Lees ook:Koningssloep vanaf 15 oktober terug in Scheepvaartmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>