Koningssloep op 30 april te water?

De Koningssloep wordt mogelijk ingezet bij de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Het Scheepvaartmuseum is eigenaar van de sloep, ook wel ‘De Gouden Koets te water’ genoemd: een houten galei van circa 20 meter met plaats voor twintig roeiers van de Koninklijke Marine. Sinds 1850 worden koninklijke hoogheden erin vervoerd tijdens bijzondere gelegenheden. Het schip werd in 1816 gebouwd en was in 1962 voor het laatst in gebruik, tijdens de Zilveren Bruiloft van koningin Juliana en prins Bernhard.

Sinds het begin van de renovatie van het Scheepvaartmuseum in 2007, ligt de sloep in een depot. Volgens het museum verkeert de boot zich in goede staat, maar het zoekt uit of het verantwoord is om de sloep te water te laten. Gisteravond kreeg het museum 1 miljoen euro van de BankGiroLoterij om het schip op te knappen en weer ten toon te stellen. Mocht de sloep op 30 april worden ingezet, dan wordt het daarna op de wal tentoongesteld in een soort buitenvitrine.

Lees ook:Koningssloep vanaf 15 oktober terug in Scheepvaartmuseum
Lees ook:Vrachtschip deels gezonken op Maas-Waalkanaal bij Nijmegen
Lees ook:Koningssloep weer te bewonderen in Scheepvaartmuseum Amsterdam
Lees ook:Uniek slaapfeest voor families op het jarige VOC-schip van Het Scheepvaartmuseum
Lees ook:Kurkdroog Saba krijgt water van marineschip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>