Viering 300 jaar Vrede van Utrecht

IMG_20160918_171553Donderdag 11 april is het precies 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd ondertekend, die in 1713 een einde maakte aan een lange reeks oorlogen, waaronder de Spaanse successieoorlog. Dat viert de Domstad een jaar lang. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen het openingsconcert Perpetual Peace in de Domkerk bij. Violiste Janine Jansen speelt met haar vader Jan – voormalig organist van de Domkerk – en de Nederlandse Bachvereniging muziek die William Croft en Georg Friedrich Händel speciaal voor de Vrede van Utrecht schreven. Na het concert geeft de koningin het officiële startsein van de viering door de Domtoren ‘aan te steken’: ze ontsteekt het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, de route van lichtkunstwerken die ‘s avonds historische gebouwen in de binnenstad verlichten.

Zaterdag 13 april 2013 zorgen muzikanten, acteurs, dansers, een kinderkoor en militairen van de Koninklijke Landmacht voor gratis spektakel op het Dak van de A2, met ‘oorlog, vuurwerk, theater, spektakel en bloedstollende muziek’ tijdens ‘De slag om Vrede‘.  Het Metropole Orkest verzorgt de speciaal door Junkie XL gecomponeerde muziek. Daarnaast zijn er het hele jaar uiteenlopende culturele, sociale en sportieve activiteiten in de Domstad. De Vrede van Utrecht was een voorbeeld voor latere wereldpolitiek: het was de eerste keer dat een oorlog niet op het slagveld werd beslist, maar aan de onderhandelingstafel. Het verdrag werd ondertekend door afgevaardigden van Louis XIV van Frankrijk, Filips V van Spanje, Ann van Groot-Brittannië, Johan V van Portugal, Victor Amadeus II van Savoye en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Lees ook:Gratis spektakel ‘De Slag om Vrede’ van Junkie XL op dak A2 Utrecht
Lees ook:Metropole Orkest voorlopig gered
Lees ook:MasterPeace in Concert in Ziggo Dome
Lees ook:Sint Maarten stadsevenement in Utrecht
Lees ook:Festival Oude Muziek in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>