Gratis spektakel ‘De Slag om Vrede’ van Junkie XL op dak A2 Utrecht

53_600_0_thumb[1]Zaterdag 13 april vindt op het dak van de A2 (naast Vredenburg Leidsche Rijn) de publieksopening plaats van Vrede van Utrecht 2013: het gratis spektakel ‘De Slag om Vrede’. Tom Holkenborg (Junkie XL) opent de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht voor het grote publiek met een symfonisch spektakel vol theater met in de hoofdrol Peter Blok. Junkie XL componeerde speciaal voor dit event de bloedstollende muziek voor het Metropole Orkest. In totaal maken 120 muzikanten, 200 militairen van de Koninklijke Landmacht, 20 acteurs, 10 dansers, 45 kinderkoorleden en 150 vrijwilligers samen met het publiek De Slag om Vrede. Het terrein gaat open om 19:00 uur, de show begint om 21:00 uur (bron: persbericht).

 

Tom Holkenborg (Junkie XL): ‘Ik ben geen historicus, maar ik had natuurlijk wel eens van de Vrede van Utrecht gehoord. Grote machtige landen strijken neer in het toch vrij kleine Utrecht om hun oorlogen pratend te beslechten. Daar zouden veel machthebbers van nu een voorbeeld aan mogen nemen.’ De Slag om Vrede zapt met theater, muziek en vuurwerk door het historische verhaal van de Vrede van Utrecht. Het publiek wordt meegenomen in de hectiek en de waanzin van een veldslag die uiteindelijk door niemand gewonnen wordt. En daarna deelgenoot van de vijftien maanden onderhandelen in Utrecht die leidden tot het wereldomspannende Vrede van Utrecht verdrag. Het spektakel eindigt net als op 11 april 1713 met vuurwerk en feest, dat daarna in de binnenstad 24 uur doorgaat met de Culturele Zondag Utrecht Danst.

Studenten uit vele lagen van het Utrechtse (kunst)onderwijs nemen deel aan het spektakel: twaalf mbo-colleges van ROC Midden Nederland, het Beauty College, het Creative College en het Veiligheid & Defensie College, basisschoolkinderen van de kathedrale Koorschool en studenten van de HKU. Bezoekers kunnen het beste op de fiets of met het openbaar vervoer komen. Vanaf het stadsbusstation Utrecht Centraal (Noord) rijden er vanaf 18:30 uur pendelbussen naar het dak van de A2 en vanaf de Korte Minrebroederstraat legertrucks (met een beperkt aantal plaatsen).

De Vrede van Utrecht wordt gevierd met een internationaal programma met de titel ‘The Art of Making Peace’: muziek, theater, spektakel, tentoonstellingen, literatuur, beeldende kunst en conferenties, met de Universiteit en (Hoge)scholen van Utrecht, op de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de verlaten vliegbasis Soesterberg. Het programma verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke kwesties.

Lees ook:Viering 300 jaar Vrede van Utrecht
Lees ook:Circus Treurdier lanceert SPEKTAKEL X
Lees ook:Culturele Zondag ‘Vrij Spel’ in Utrecht
Lees ook:VJ op de Dom in Utrecht
Lees ook:Festival ZwArt 2011 in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>