Holland Flowers Festival

Van woensdag 20 tot en met zondag 24 februari 2008 (editie 2013: klik hier) vindt de 75e editie plaats van het Holland Flowers festival in Zwaagdijk, tussen Hoorn en Enkhuizen. Het thema van dit Olympische jaar is topsport. De prestaties van hoveniers en kwekers zijn in de 4500 vierkante meter grote bloementuin te bewonderen. Onder leiding van tuinontwerper Robert Broekema tonen zij hun werk in voorbeeldtuinen. Naast de bloementuinen vindt de Life & Leisure Fair plaats: een beurs met alles op het gebied van tuinieren, maar ook wonen, koken, vrije tijd en lifestyle. Bezoekers kunnen meedoen aan een wedstrijd en entreekaarten voor de Keukenhof winnen.

 
In de loop der jaren ontstonden er uniforme regels om tulpen te keuren. Criteria zijn de uiterlijke kenmerken van de tulp. Op deze wijze kan men zien voor welke doelgroep een bepaald soort tulp geschikt is. Hieruit ontstond een sportelement: het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren. De finale vindt jaarlijks plaats tijdens het Holland Flowers Festival. In 1933 startte deze bolbloemen tentoonstelling in de kolfbaan van een café. In die jaren waren er veel bollenkwekers in de regio. Het broeien van bollen (een bloem uit de bloembol zien te krijgen in een periode die niet de normale bloeitijd is) stond in de kinderschoenen. Veel bollenkwekers probeerden dat in de wintertijd uit. Ze moesten nog veel leren, bijvoorbeeld de kenmerken van veel soorten. Ze kwamen in studieclubs bijeen en van daaruit groeide het idee om de resultaten tentoon te stellen. Hieruit ontstond het Holland Flowers Festival. Een belangrijk doel is nog steeds het vergroten van de vakkennis. Leden van het Koninklijk Huis kwamen regelmatig op bezoek. De laatste was prinses Máxima in 2006. Prins Claus kwam ooit incognito. Het bloemenfestival is te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur, donderdag en vrijdag tot 21.00 uur. 

Lees ook:Met Holland Flowers Festival begint de lente
Lees ook:Holland Flowers Festival 2011
Lees ook:Holland Flowers Festival 2012
Lees ook:Holland Flowers Festival 2010
Lees ook:Holland Food and Flowers in Bovenkarspel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Holland Flowers Festival

  1. Pingback: Tuinbeurs Den Bosch: ‘Tuinidee’ | Eropuit

  2. Pingback: Orchideeëntentoonstelling in Luttelgeest (Noordoost Polder) | Eropuit

  3. Pingback: Tuinbeurs in Groningen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>