Met Holland Flowers Festival begint de lente

Van woensdag 25 februari tot en met zondag 1 maart 2009 vindt de 76e editie plaats van het Holland Flowers Festival in Zwaagdijk, tussen Hoorn en Enkhuizen (editie 2013: klik hier). Het is traditioneel de aftrap voor de lente, met duizenden bloeiende bolbloemen, bomen, struiken en andere sierteeltproducten. Thema van deze grootste overdekte bloembollententoonstelling van Nederland is dit jaar ‘Voorjaarsmelodie’: omdat tuinen volgens de organisatie ‘als muziek in de ogen’ zijn. Tuinontwerper Robert Broekema tekende ook dit jaar voor de aanleg van de 4500 m2 grote bloementuin. Bekende Nederlanders ontbreken niet. Vrijdag komt tv-komiek Jörgen Raymann om de tulp ‘Jörgen Raymann’ te dopen. Zaterdag doopt leadzanger Huub van der Lubbe van popgroep De Dijk de tulp ‘De Dijk’.

 

Woensdag voorspelt Piet Paulusma op de beurs het weer. Woensdag en donderdag stelt de Babbelbox van het tv-programma ‘Man bijt hond’ vragen aan het publiek. Er ligt een schaatsbaan en er zijn optredens met muziek en dans. Als verlengstuk van de tuinen is er de Lifestyle Beurs, met groene producten op het gebied van onder andere wonen, interieur en vrije tijd. Daarnaast is er de Agri-Businessbeurs: een nationaal en internationaal trefpunt voor iedereen die professioneel met bloembollen te maken heeft. Elk jaar wordt tijdens het Holland Flower Festival het Nederlands Kampioenschap ‘Tulpen Keuren’ gehouden. In de loop der jaren kwamen daar uniforme regels voor. Criteria zijn allerlei uiterlijke kenmerken van de tulp: daarmee kan men zien voor welke doelgroep een bepaald soort tulp geschikt is. Hieruit ontstond het NK Tulpen keuren, dit jaar op donderdag.

 

In 1933 startte deze bolbloemententoonstelling in de kolfbaan van een café. In die jaren waren er veel bollenkwekers in de regio. Het broeien van bollen (een bloem uit de bloembol zien te krijgen in een periode die niet de normale bloeitijd is) stond in de kinderschoenen. Veel bollenkwekers probeerden dat in de wintertijd uit. Ze bestudeerden in clubverband  kenmerken van soorten. Daaruit groeide het idee om de resultaten tentoon te stellen: de voorloper van het Holland Flowers Festival. Een belangrijk doel is altijd het vergroten van de vakkennis gebleven. Leden van het Koninklijk Huis komen regelmatig langs. De laatste was prinses Máxima in 2006. Prins Claus kwam ooit incognito. Het bloemenfestival is te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur, vrijdag tot 22.00 uur.

Lees ook:Holland Flowers Festival
Lees ook:Holland Flowers Festival 2011
Lees ook:Holland Flowers Festival 2010
Lees ook:Holland Flowers Festival 2012
Lees ook:Holland Food and Flowers in Bovenkarspel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Met Holland Flowers Festival begint de lente

  1. Pingback: Holland Flowers Festival | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>