Zondag 13 november: Intocht Sinterklaas in Amsterdam

IMG_20160524_162716Zaterdag 12 november is de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis, maar voor menigeen is de échte intocht de dag erop in Amsterdam, de stad waarvan de Sint beschermheilige is. Daar komt Sint op zondag 13 november met honderden Pieten aan en wordt hij verwelkomd door zo’n honderdduizenden toeschouwers. Rond tien uur is de Pakjesboot voor het eerst te zien op de Amstel bij de Omval, de wolkenkrabbers bij het Amstelstation. De boot vaart over de rivier de stad binnen en passeert rond 11.05 uur de Amstelsluizen bij Carré.

Zie ook: Zwarte Piet bestaat pas sinds 1850

Om 11.30 uur komt de boot aan bij het Scheepvaartmuseum en gaat Sinterklaas aan wal. Om 12.15 uur begint hij vanaf het Marineterrein met zijn gevolg aan de 78e Sinterklaasoptocht door de binnenstad. De route is dit jaar anders dan andere jaren: Omdat het Leidseplein opgebroken is, gaat de stoet nier door de Utrechtsestraat en het Weteringcircuit naar het Leidseplein, maar via de Prins Hendrikkade, de Valkenburgstraat, Waterlooplein, Rembrandtplein, Munt naar de Dam (aankomst 13.45 uur).

Kinderliedjeszanger Dick Scheele zingt en danst mee op het Rembrandtplein en op de Dam. Altijd leuk: al decennialang klimmen levensgrote Pietenpoppen langs touwen in de Amsterdamse Bijenkorf (‘De hofleverancier van Sint Nicolaas’) omhoog en omlaag in de vier verdiepingen hoge hal. Als antwoord op alle commotie rondom Zwarte Piet volgt Amsterdam het voorbeeld van RTL 4 en zet alleen roetveegpieten (of: schoorsteenpieten) in.

Lees ook:Zondag 15 november: 77e intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Zondag 17 november intocht Sinterklaas in Amsterdam
Lees ook:Zaterdag 19 november: intocht Sint in Amsterdam
Lees ook:Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>