Noordzeekust ‘komende vijftig jaar weer veilig’

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De Noordzeekust is de komende vijftig jaar weer veilig tegen zware stormen. Dat meldt Rijkswaterstaat, nu in Cadzand de laatste van negen kustversterkingen wordt opgeleverd. Genoegzaam achteroverleunen is echter geen optie, waarschuwt het KNMI: door opwarming van de aarde kan de kust het de komende decennia zwaarder te verduren krijgen. Rijkswaterstaat gaat uit van een overstromingskans van eens in de 10.000 jaar, maar door de klimaatverandering kunnen we te maken krijgen met tropische cyclonen: ‘gewone’ stormen die worden versterkt als het zeewater opwarmt, een tot nu toe onbekend weerfenomeen in dit deel van de wereld.

In 2003 werden negen plekken langs de kust aangemerkt als ‘zwakke schakel‘, met duinen of dijken die de zwaarste stormen niet meer dreigden te kunnen weerstaan. Rijkswaterstaat bekeek per locatie wat moest worden gedaan. Zo werd de Boulevard van Scheveningen aangepakt, werd de kust ten zuiden van Den Haag versterkt met het project Zandmotor en kreeg het Noord-Hollandse Petten na zes eeuwen een strand terug. In 1421 sloeg de Elisabethvloed de duinen weg en in 1880 werd een 11 meter hoge dijk aangelegd, de Hondsbossche Zeewering. Bij Cadzand op Zeeuws-Vlaanderen is de zeewering versterkt in combinatie met de aanleg van het natuur- en recreatiegebied Waterdunen.

Lees ook:‘Kustverdediging Noord- en Zuid-Holland weer op orde’
Lees ook:Marken komende 50 jaar veilig voor stijgende waterpeil
Lees ook:Zandplaat moet Houtribdijk verstevigen
Lees ook:Watersnoodramp: 55 jaar later
Lees ook:Het stormt vandaag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>