Batavierenrace 2010

In de nacht van vrijdag op zaterdagnacht 24 april 2010 klinkt om 0.00 klinkt het startschot voor de 38e editie van de Batavierenrace: de jaarlijkse estafetteloop voor studenten van Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar Enschede (2012: klik hier). Het slotstuk op de Oude Markt van Enschede valt samen met de feestelijke afsluiting van de Nationale Sport Week, met de hele middag een programma met sportdemonstraties en (muziek) optredens.

 

Een record van ruim 8000 hardlopers doen eraan mee, verdeeld over 330 ploegen. De lopers van de 177 kilometerlange ‘Bata’ starten bij het Universitair Sportcentrum Nijmegen en finishen op de campus van de Universiteit Twente (UT). Na afloop begint op het UT terrein het Batavierenfeest: het grootste studentenfeest van de Benelux, waar zo’n 12.000 bezoekers worden verwacht. Ieder laatste weekend van april vindt de grootse estafetterace ter wereld plaats en rennen studenten in 25 etappes (17 heren –en 8 damesetappes) van Nijmegen naar Enschede. Een dag later, zondag, vindt de Enschede Marathon plaats, de oudtse van Nederland.

De Batavierenrace is in de studentenwereld, maar ook daarbuiten, een begrip en staat vermeld in het Guinness Book of Records. In 1972 kwamen Nijmeegse studenten enthousiast terug van de SOLA-estafette in Zweden. In navolging van de Batavieren, die 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 liepen zo’n 600 studenten de eerste Batavierenrace. Het jaar erop moest de route vanwege infrastructurele problemen verplaatst worden naar Enschede; op enkele wijzigingen na is de route sindsdien nooit meer veranderd. De prijs is ieder  jaar een houten Zweeds paard, dat nog herinnert aan de SOLA-estafette.

Lees ook:Zaterdag 23 april: 44e Batavierenrace – grootste estafetteloop ter wereld
Lees ook:Batavierenrace van Nijmegen naar Enschede
Lees ook:Batavierenrace: studentenloop Nijmegen-Enschede
Lees ook:Batavierenrace 2014 – estafetteloop voor studenten
Lees ook:Batavierenrace 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>