Mesdag Collectie Den Haag: Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign

IMG_20161012_165821De Mesdag Collectie in Den Haag presenteert tot eind oktober 19e-eeuwse voedselstillevens en hedendaags fooddesign. In ‘Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign‘ staat de vrouw van de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag in de schijnwerpers: Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909). De door haar geschilderde voedselstillevens en haar feestelijke diners vormen het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Ze worden samen getoond met hedendaagse kunst en fooddesign, om te laten zien hoe weergave en presentatie van eten door de jaren heen is veranderd (bron: persbericht).

Sientje was verzot op eten: op haar bord en op het doek. De bezoeker komt in de tentoonstelling letterlijk thuis bij het vermaarde echtpaar, want De Mesdag Collectie is gehuisvest in hun voormalige residentie. Hier schilderde Sientje haar stillevens en fêteerde zij samen met haar echtgenoot hun vrienden uit de kunstenaarswereld. De expositie toont voedselstillevens van Sientje, maar ook van kunstenaars uit de verzameling van het echtpaar, zoals ‘Stilleven met appels’ (Gustave Courbet), ‘Stilleven’ (Jean François Millet) en ‘Vis’ van (Antoine Vollon). Ook persoonlijke objecten zijn te bewonderen zoals de menukaart van het diner ter ere van Sientjes 70ste verjaardag op 23 december 1904.

Daarnaast is er aandacht voor de hedendaagse visie op het voedselstilleven. Kunstenaars als Holger Niehaus (fotografie), Elspeth Diederix (fotografie), Luc Tuymans (schilderwerk) en Hans op de Beeck (sculptuur-tafel) laten in hun klassieke stillevens een evenwichtige compositie en verstilling zien. Andere kunstenaars zoals Itamar Gilboa (sculpturen van gips), Daniel Spoerri (schilderwerk) en Sylvie Zijlmans (fotografie) gooien juist het clichébeeld van het stilleven omver en tonen nieuwe vormen hiervan. Meerdere fooddesigners tonen een blik op de toekomst van ons voedsel. Zij experimenteren bijvoorbeeld met vraagstukken over onder andere onze eetcultuur, voedselproductie en de effecten hiervan op mens en milieu.

Lees ook:De Mesdag Collectie lanceert nieuwe website
Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:Tentoonstelling ‘Hoe verzamelt een kunstenaar?’ in museum De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Cromheecke tekent Daubigny van 2 december t/m 5 maart in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:‘Natuur in beeld’ in Museum De Mesdag Collectie in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>