Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie

IMG_20161012_165821Na een verbouwing van twee jaar ging Museum Mesdag op 14 mei open onder een nieuwe naam: De Mesdag Collectie. Het is het voormalige woonhuis en museum van  Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag–van Houten. Zijn  kunstverzameling is weer te zien in het  museum, zoals dat in 1887 openging. De nieuwe naam moet de nadruk leggen op de verzameling, met meesterwerken van schilders van de Franse School van Barbizon en de Haagse School. (bron: persbericht).

 

De presentatie van de schilderijen en kunstvoorwerpen van De Mesdag Collectie is ruimer van opzet dan voor de verbouwing. Mesdag zelf presenteerde zijn kunstwerken dicht boven en naast elkaar, gebruikelijk in die tijd. Belangrijke schilderijen, objecten en lijsten zijn gerestaureerd en vrijwel de gehele collectie is gefotografeerd. De Mesdag Collectie valt sinds 1991 onder het beheer van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De collecties van beide musea vormen samen een belangrijke verzameling van 19e-eeuwse kunst. Vincent van Gogh was groot bewonderaar van de School van Barbizon en de Haagsche school, waarvan Mesdag vele schilderijen bezat.

 

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) hoorde zelf ook tot de Haagse School. Aanvankelijk was hij zakenman, maar op 35-jarige leeftijd ging hij zich geheel aan de schilderkunst wijden. Hij specialiseerde zich als zeeschilder. Zijn beroemde Panorama Mesdag bevindt zich nog steeds in de Zeestraat, vlakbij De Mesdag Collectie. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook: zij maakte vooral landschappen en stillevens. Vanaf 1866 bouwde het echtpaar een collectie op van kunstenaars die zij bewonderden, met als zwaartepunt schilderijen van de Franse School van Barbizon: de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk, met meesterwerken van Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau. Ook bevat de collectie veel kunst van de Haagsche School, met werken van onder anderen Mesdags jeugdvriend Josef Israëls en collega-kunstenaars Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris. Mesdag had een voorkeur voor losse en schetsmatige werken, waarin het maakproces van een schilderij of tekening nog te zien is. In het museum wordt ook Mesdags omvangrijke collectie toegepaste kunst getoond.

Lees ook:‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’ – vanaf 27 oktober in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:De Mesdag Collectie lanceert nieuwe website
Lees ook:De Mesdag Collectie: ‘Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch’
Lees ook:Cromheecke tekent Daubigny van 2 december t/m 5 maart in De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:‘Natuur in beeld’ in Museum De Mesdag Collectie in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>