Tentoonstelling AFRIKA 010: Rotterdamse gebouwen als haarsculpturen uit Benin

IMG_20160609_132423Wereldmuseum Rotterdam bezit een fantastische, zeer gevarieerde Afrikacollectie. Ook nu nog is Afrikaanse kunst en vormgeving een bron van inspiratie voor kunstenaars, ontwerpers en kunstliefhebbers. Op 29 april opende de tentoonstelling AFRIKA 010een hernieuwde kennismaking met de collectie en de aanzet tot een stadsbreed festival. Bij de tentoonstelling presenteert het Wereldmuseum een kleurrijk magazine. De Kameroenees-Rotterdamse jazz-zangeres Ntjam Rosie is ambassadrice van de tentoonstelling (bron: persbericht).

Speciaal voor AFRIKA 010 maakte de Beninse conceptueel kunstenaar Meschac Gaba perruques architectures kleurrijke en betoverende haarsculpturen gebaseerd op de bekendste architectonische hoogstandjes uit de Maasstad, zoals de Euromast, de Markthal en het Centraal Station: een symbolische ontmoeting tussen de rijke traditie van Afrikaans haarvlechtwerk en de befaamde moderne Rotterdamse architectuur. Het vlechtwerk voor de dertien kunstwerken is geproduceerd door kapsters – tresseuses – uit Cotonou, de grootste stad van Benin.

Strengen kunsthaar zijn in diverse kleuren gevlochten volgens aanwijzingen van de kunstenaar. In de metaalstructuur van de pruiken is het interieur van een bouwhelm verwerkt, waardoor ze ook daadwerkelijk gedragen kunnen worden. De kapsels zijn tot en met 8 januari 2017 in het Wereldmuseum te bezichtigen als imposant slotstuk van de tentoonstelling AFRIKA 010. Gaba exposeerde zijn allereerste serie perruques architectures in 2004, in The Studio Museum in Harlem, geïnspireerd door de wolkenkrabbers van New York. Later maakte hij ook haarsculpturen gebaseerd op iconische gebouwen in Londen, Parijs, Kaapstad en Cotonou, en organiseerde er pruikenparades mee door de stad.

Meschac Gaba (geboren in 1961 te Cotonou, Benin) werkte in 1996-1997 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Daar presenteerde hij in 1997 zijn Draft Room, de eerste van 12 grote installaties, waarmee hij zijn rondreizende ‘Museum of Contemporary African Art’ inaugureerde. Dit befaamde imaginaire museum behoort momenteel tot de collectie van Tate Modern in London. Verder exposeerde Gaba zijn werk o.a. tijdens de Documenta11 in Kassel (2002), in het Nederlands Paviljoen van de Biënnale in Venetië (2003), het MoMa PS1 in New York, Palais de Tokyo in Parijs, Mori Art Museum in Tokyo, Ullens Center for Contemporary Art in Beijing, Museum de Paviljoens in Almere en Kunsthalle Fridericianum in Kassel.

Nog niet eerder was er één website met een overzicht van alle activiteiten rondom de thema’s Afrika en Rotterdam. Rotterdamse culturele instellingen sloegen de handen op initiatief van het Wereldmuseum ineen en leverden elk hun bijdrage aan de Afrika-agenda van 2016. De bezoeker van Rotterdam kan nu via één website zien wat er te beleven is in de stad. Afrika010.nl biedt hét online platform met activiteiten, fotografie, filmpjes en artikelen rondom deze thema’s in 2016. Voor de culturele instellingen is het een extra platform om activiteiten uit te lichten.

Lees ook:Van Gogh Museum – Picasso in Parijs
Lees ook:Fotoweek 2016 – 9 t/m 18 september
Lees ook:During TEFAF Maastricht 2012
Lees ook:Den Haag Sculptuur 2014
Lees ook:Ode aan fotografie tijdens Fotoweek en BredaPhoto 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>