Van Gogh Museum – Picasso in Parijs

IMG_20160502_143245In het Van Gogh Museum in Amsterdam opent vandaag de tentoonstelling ‘Picasso in Parijs, 1900-1907’ voor het publiek. De tentoonstelling toont de artistieke ontwikkeling die Pablo Picasso (1881-1973) doormaakte vanaf zijn aankomst in Parijs in 1907, waar hij uitgegroeide tot leider van de Franse avant-garde. Hij kwam als 19-jarig broekie in het op dat moment culturele centrum van de avant-garde, dompelde zich onder in het Parijse uitgaansleven en liet zich inspireren door kunstenaars als Vincent van Gogh. De expositie toont ruim zeventig kunstwerken uit zijn blauwe en roze periode.

Via grensverleggende werken als ‘Melancholische vrouw’ (1901, museum Detroit) en ‘Zelfportret met palet’ (museum Philadelphia) werkte hij toe naar het Kubisme, de stroming die de 20e-eeuwse kunst voorgoed zou veranderen. Zijn Parijse atelier werd ontmoetingsplek van kunstenaar, schrijvers, verzamelaars en handelaren. De expositie loopt van 18 februari tot en met 29 mei 2011 en is samengesteld in samenwerking met Museu Picasso in Barcelona. Daar is de tentoonstelling te zien van 1 juli tot 16 oktober 2011. Eén van de topstukken is ‘De verwachting’ (Margot), een werk dat het Picasso Museum in Spanje zelden uitleent. Iedere vrijdagavond is het museum open: speciaal voor deze tentoonstelling is de dansvoorstelling ‘Nomade’ te zien van Dansgroep Amsterdam (van Krisztina du Châtel). Iedere vrijdagavond te zien van vanaf 19.30 uur en 20.45 uur in de tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping. Reservering is niet nodig. De voorstelling is geïnspireerd op de schilderijen die Picasso in 1905 maakte rondom het thema ‘circus’.

Lees ook:Al 100.000 bezoekers op ‘Picasso in Parijs’ in Van Gogh Museum
Lees ook:Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam
Lees ook:Nu en verwacht in Van Gogh Museum en Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Mattijs van Bergen presenteert herfst/wintercollectie 2014 in Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh, My Dream Exhibition in Beurs van Berlage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>