Al 100.000 bezoekers op ‘Picasso in Parijs’ in Van Gogh Museum

De tentoonstelling ‘Picasso in Parijs’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam is een groot succes: na één maand passeerde de honderdduizendste bezoeker. ‘Picasso in Parijs, 1900-1907’ toont het werk van de grootmeester in zijn jonge jaren. ‘We zijn heel blij met de grote belangstelling uit binnen- en buitenland. De reacties van de bezoekers zijn erg enthousiast. Veel Nederlandse bezoekers weten opnieuw de weg naar het Van Gogh Museum te vinden en zijn verrast door de getoonde werken van de jonge Picasso’, aldus directeur Axel Rüger over de tentoonstelling die nog tot en met 29 mei 2011 in het Van Gogh te zien is (bron: persbericht).

 

Voor het eerst is in Nederland in een groot overzicht te zien hoe Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) als jonge, onbekende kunstenaar in enkele jaren in het cultureel bruisende Parijs uitgroeide tot leider van de avant-garde. De tentoonstelling toont ruim 70 kunstwerken, waaronder topstukken als ‘Zelfportret met palet’ en ‘Moulin de la Galette’ en belangrijke werken uit privé-collecties en musea zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum in New York. Na Amsterdam reist de tentoonstelling naar het Museu Picasso in Barcelona.

 

In allerlei activiteiten in het Van Gogh Museum staat Picasso centraal, zoals in de dansvoorstelling ‘Nomade’ van Krisztina de Châtel op vrijdagavond (geïnspireerd op Picasso’s verbeelding van het circus), de gratis zondaglezingen op de eerste zondag van de maand en de kinderworkshops ‘Schilder je eigen Picasso’ in het weekend. Picasso’s doorbraak wordt ook uitvoerig belicht in de documentaire ‘Eating Fire’ die de AVRO Close Up op 5 april uitzendt en die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum. De zondaglezingen, die elke eerste zondag van de maand om 14 uur gratis zijn bij te wonen voor bezoekers van het Van Gogh Museum, staan ook in het teken van Picasso. Hoofd Tentoonstellingen Edwin Becker vertelt op 3 april over ‘Picasso en de wereld van het circus’; op zondag 1 mei belicht conservator Nienke Bakker ‘Het Montmartre van de kunstenaars: cafés, cabaret en theater’. Het Van Gogh Museum is dagelijks open van 10 tot 18 uur, op vrijdagavond tot 22 uur. De toegangsprijs is € 14,= per persoon; voor bezoekers met een museumkaart en jongeren tot 17 jaar gratis.

Lees ook:Van Gogh Museum – Picasso in Parijs
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Vallotton in Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs 1789 – 1914′
Lees ook:Dreams of Nature in Van Gogh Museum Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>