Dorestad herleeft in Leiden

Nederland kende in de vroege Middeleeuwen een grote en rijke handelsstad: Dorestad. Van de 7e tot in het midden was de 9e eeuw was dit de belangrijkste en succesvolste internationale handelsplaats. Halverwege de 9e eeuw raakte de stad in verval. Dorestad herleeft nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar tot en met 1 november 2009 de tentoonstelling ‘Dorestad, Wereldstad in de Middeleeuwen‘ te zien is. De afgelopen decennia is zoveel archeologisch materiaal opgegraven, dat het nu goed mogelijk is om een beeld te geven van het stadsleven in die tijd. De tentoonstelling is voor jong en oud: rondleidingen voor volwassenen en speurtochten en activiteiten voor kinderen. Verder staan er lezingen op de agenda en van 24 -27 juni een congres.

 

Dorestad lag aan de Rijn, op de plek waar nu Wijk bij Duurstede ligt, bij de overblijfselen van een voormalig Romeins castellum. De nederzetting aan de Rijn groeide uit tot een ware wereldhavenstad: het Rotterdam van onze oude tijden. Rond het jaar 800 was het er een gekrioel van koopmannen, schippers en ambachtslieden, die luxueuze producten voor de internationale markt maakten. De gouden munten die in Dorestad werden geslagen, zijn over de hele wereld teruggevonden. Topstuk op de tentoonstelling is de fibula van Dorestad: een broche van goud en edelstenen. Dorestad was vaak de inzet van oorlogen tussen de Franken en de Friezen, tot de stad in 719 definitief in Frankische handen kwam. In de Frankische tijd was het persoonlijk bezit van Karel de Grote; in 1840 droeg zijn kleinzoon Lotharius I de stad over aan de Deense broers Rorik en Harald. Tussen 834 en 863 werd de stad regelmatig aangevallen en geplunderd door de Vikingen: Dorestad raakte in verval.

Lees ook:Nationale Zilverdag 2014 in Schoonhoven
Lees ook:Vestingdagen Hellevoetsluis – 18 t/m 20 augustus
Lees ook:Nationale Zilverdag in Schoonhoven
Lees ook:Nationale Zilverdag Schoonhoven
Lees ook:Muntschat gevonden in Coevorden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>