Muntschat gevonden in Coevorden

Onlangs werd in de Maastrichtse wijk Amby een oude Keltische goudschat gevonden. Nu stuitten archeologen op een bijzondere muntschat in Coevorden. Tijdens opgravingen onder het voormalige bastion Zeeland vonden ze dertig grote en kleinere zilveren munten uit de Middeleeuwen. De munten zijn geslagen tussen 1380 en 1425 en komen uit Groningen, Deventer, Arnhem, Gent en Aken. In die tijd sloeg iedere stad zijn eigen muntgeld. Misschien heeft een handelsreiziger het geld rond 1425 op die plek verloren of verstopt.

Op die plek liep in de 12e eeuw een vestinggracht, die in 1580 werd gedempt voor de bouw van bastion Zeeland. In de eeuwenoude Hanzestad Coevorden staan nogal wat nieuwbouwplannen op stapel. Dat zijn gouden tijden voor archeologen, die vooruitlopend daarop in de bodem kunnen graven en onderzoek mogen doen. Eerder werden een eeuwenoud kruithuis en een middeleeuws openbaar toilet blootgelegd en een kistje met kogels, een muntstempel en een leeuwenkop van steen gevonden. De muntschat is vrijdag te zien in het Kasteel van Coevorden, maar wordt daarna afgestaan aan de provincie Drenthe.

Lees ook:Muntschat gevonden in Groningen
Lees ook:Keltische schat bij Maastricht gevonden
Lees ook:Grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt bij Dalfsen
Lees ook:Belangrijke vondst middeleeuws scheepswrak bij Kampen
Lees ook:VOC-schip wordt na bijna 300 jaar opgegraven voor Britse kust

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Muntschat gevonden in Coevorden

  1. Pingback: Muntschat gevonden in Groningen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>