Muntschat gevonden in Groningen

bloemenjaarmarkt2010-048[1]Opgravingen bij het Gedempte Boterdiep in de stad Groningen hebben een van de grootste muntschatten opgeleverd, die ooit in Nederland is gevonden. In november vorig jaar leverden opgravingen in Coevorden een muntschat op. Archeologen hebben ongeveer 420 zilveren munten gevonden, die tussen 1500 en 1508 in Groningen zijn geslagen: halve, hele en dubbele stuivers. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas zei: ‘Daarvoor moest een ongeschoolde arbeider in die tijd vier maanden werken. Genoeg geld om er een paard van te kunnen kopen, of vier tonnen bier of veertig paar hoge leren schoenen.’ De geldstukken zaten in een stenen kruik, die nog gaaf was, maar door graafmachines is beschadigd.

De plek waar het kruikje lag, was van de 15e tot de 17e eeuw een vuilnisbelt. Kortekaas vermoedt dat iemand zijn geld in het kruikje heeft verstopt, toen de Spanjaarden naar Groningen oprukten. Hoeveel de muntschat waard is, is moeilijk te zeggen: het gaat vooral om historische waarde. De archeologen vonden naast de zilveren munten nog twee muntschatten van negen stadse stuivers uit ongeveer 1460 en vijf stuiverstukken uit de eerste helft van de 15e eeuw.

Daarnaast vonden ze een gouden munt en twee aardewerken kariatiden: vaak  waren dat vrouwenbeelden, als pilaren of pilasters gebruikt. De beelden stammen vermoedelijk uit de 17e eeuw, vertonen sporen van verf en verguldsel en kunnen een schouw in een voornaam huis in de stad hebben gestut. Ook vonden de archeologen vuursteen uit de late steentijd, een waterput en een groot bijgebouw, delen van een boerenerf uit de 12e eeuw. In die tijd lag het terrein op de flank van de Hondsrug; door stormvloeden in de 12e en 13e eeuw werd het gebied bedolven onder een dikke laag klei. Vanaf de 15e eeuw werd het terrein, dat uit de wind lag ten opzichte van de stad, gebruikt als vuilnisstortplaats en werkplaats van leerlooiers. In dezelfde tijd werd het Boterdiep aangelegd, dat vanaf begin 17e eeuw binnen de nieuwe stadswal lag.

Lees ook:Muntschat gevonden in Coevorden
Lees ook:Keltische schat bij Maastricht gevonden
Lees ook:Opening Vrede van Nijmegenzaal in museum Het Valkhof
Lees ook:Grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt bij Dalfsen
Lees ook:Groot archeologisch onderzoek in Maasdal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>