Opening Vrede van Nijmegenzaal in museum Het Valkhof

Zaterdag 1 mei 2010 openen de ambassadeurs van Frankrijk en Spanje  in Museum Het Valkhof in Nijmegen een nieuwe zaal open: de Vrede van Nijmegenzaal, waarin 1678-1679 centraal staan. Dat waren twee belangrijke jaren voor de stad aan de Waal, omdat hier verdragen tussen verschillende Europese staten werden ondertekend. Die  gingen de geschiedenis in als de Vrede van Nijmegen.

 

De verdragen maakten een eind aan een reeks oorlogen over de verdeling van macht en grondgebied in Europa. Nijmegen was in die tijd een kleine garnizoensstad met ongeveer 20.000 inwoners. De onderhandelingen vonden er plaats vanwege de centrale ligging. De vergaderruimtes in het stadhuis van de stad waren sober en moesten voor de komst van ambassadeurs van de Europese mogendheden worden ‘opgepimpt’. Daarvoor kocht de stad een serie wandtapijten aan van het beroemde atelier van de broers Michiel en Philippe Wauters in Antwerpen, in die tijd het centrum van de tapijtweefkunst. Een selectie daarvan hangt in de nieuwe zaal in het Valkhof. Daarnaast zijn er schilderijen, munten en prenten te zien, waaronder ‘De ondertekening van de Vrede tussen Frankrijk en Spanje’ van Henri Gascard (zie afbeelding in de kop).  Om de vrede van Nijmegen te herdenken, werden destijds een groot aantal penningen en munten geslagen.

Lees ook:Dorestad herleeft in Leiden
Lees ook:Muntschat gevonden in Coevorden
Lees ook:Karel de Grote Jaar van start in Nijmegen
Lees ook:Keltische schat bij Maastricht gevonden
Lees ook:Muntschat gevonden in Groningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>