Museum Fundatie Zwolle: Niet omkijken Orpheus!

Het Theater Instituut Nederland, dat onlangs haar prachtige pand aan de Amsterdamse Herengracht moest verlaten, brengt vanaf 2009 een reeks tentoonstellingen over de ontwikkelingen in het Nederlandse theater. De eerste in deze serie opent dinsdag 3 februari in museum De Fundatie in Zwolle: ‘Niet omkijken Orpheus! Van opera naar muziektheater’. Decors, video -en muziekfragmenten, kostuums, rekwisieten en installaties bieden een beeld van de ontwikkeling van de opera in ons land  sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Aan de tentoonstelling werkt ook het KamerOpera Festival mee, dat 17 tot en met 26 april in Zwolle plaatsvindt: een festival met tien dagen kameropera’s uit binnen -en buitenland, van barok tot hedendaagse kunst.

 

Orpheus en Euridice is een van de bekendste mythische liefdesgeschiedenissen uit de wereldliteratuur, teruggaand op een Latijns verhaal van Ovidius. Euridice sterft, Orpheus mag haar uit het dodenrijk ophalen, onder één voorwaarde; hij mag niet naar haar omkijken, zolang ze nog in de onderwereld zijn. Vlak voor ze buiten staan, kan hij de verleiding niet weerstaan; hij kijkt om en Euridice verdwijnt voorgoed in het ondergrondse. In de loop der eeuwen zijn er veel boeken, toneelstukken’, films en opera’s (zoals ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck )aan gewijd.

Lees ook:Theatermuseum weg uit mooie grachtenpanden
Lees ook:Opera in het Park: gratis onderdeel Holland Festival – vrijdag 24 juni
Lees ook:Holland Festival 2009
Lees ook:Koningspaar bij opening Holland Festival in Stadsschouwburg Amsterdam
Lees ook:Stadsfestival Zwolle 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>