Verbouwing Stedelijk Museum duurt langer

IMG_20160502_143245Amsterdam treft het niet met haar musea en toeristen al helemaal niet. De hoofdstad moet het al jaren stellen zonder haar grote toeristentrekkers Paleis op de Dam, Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Scheepvaartmuseum: ze worden allemaal verbouwd. Alleen het Rijks heeft één vleugel open voor het publiek; de rest zit potdicht. De opleveringsdatum wordt keer op keer verschoven: de totale verbouwing duurt in totaal meer dan tien jaar. Nu blijkt ook de bouw van de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum niet op tijd klaar te zijn: in plaats van eind 2009 zal het museum op zijn vroegst in maart of april 2010 opengaan. Dat maakte wethouder Gehrels gisteren bekend, toen ze aanwezig was bij het bereiken van het diepste punt van de nieuwbouw. Het museum krijgt een nieuwe, ondergrondse, zaal, maar graafwerkzaamheden duurden langer dan voorzien.

Tijdens de Open Dag van de Bouw op 31 mei nam ik er zelf een kijkje. Naast het oude museum, op de plek waar het vroeger zo goed toeven was in de museumtuin, gaapte een gigantisch gat, gevuld met water. De wanden werden op hun plek gehouden door immense stalen buizen. De gids legde uit dat buizen en water onmisbaar waren, anders zou het museum door de slappe bodem erin wegglijden. Duikers moesten onder water de betonnen vloeren leggen. Het oude museum was op dat moment totaal gestript: het was amper voor te stellen dat daar ooit nog één schilderijtje aan een muur kon hangen. Eén ding was mij als leek toen al duidelijk: ze halen die einddatum van december 2009 nooit. Het moeilijkste deel van de nieuwbouw schijnt nu voltooid te zijn en de renovatie van het oude gebouw loopt zelfs voor op schema. Tot oktober kon het Stedelijk terecht in het Post CS gebouw vlakbij het Centraal Station. Een tentoonstelling over Andy Warhol trok veel bezoekers. De collectie van het dakloze Stedelijk Museum is voor een deel te zien in een rondreizende bouwkeet door de stad, in de Nieuwe Kerk op de Dam en in het Van Gogh Museum.

Lees ook:Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw dicht
Lees ook:Rijksmuseum gaat heel even open
Lees ook:Amsterdammers hebben hun Stedelijk Museum terug
Lees ook:Stedelijk Amsterdam voorlopig niet open
Lees ook:Nieuwbouw Stedelijk Museum Amsterdam krijgt vorm

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Verbouwing Stedelijk Museum duurt langer

  1. Pingback: Koningin opent Hermitage Amsterdam | Eropuit

  2. Pingback: Van Goghs brieven, de kunstenaar aan het woord | Eropuit

  3. Pingback: Stedelijk Museum zoveelste bouwschandaal Amsterdam | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>