Amerikaanse eert Elburg

Maud Peper zat in de oorlog ondergedoken bij de familie Westerink in Elburg. Dat was voor het Joodse meisje haar redding. Haar ouders moesten zich in 1943 voor transport melden: ze regelden een onderduikadres voor hun twee kinderen en doken zelf in Amersfoort onder. Na de oorlog emigreerde het gezin naar Amerika. Maud is nu 72 jaar en leeft nog altijd in de Verenigde Staten. Om haar dank te betuigen, heeft ze in Amerika een speciale plaquette laten maken, die donderdag werd overhandigd aan Jo van Gulik-Westerink, het meisje dar haar in de oorlog als een echte zus opving en verzorgde.

Schoolkinderen van dezelfde leeftijd als Maud, toen Nederland werd bevrijd, overhandigden het eerbetoon aan de zus en de burgemeester in museum Sjoel Elburg. De plaquette krijgt een plek in dit nieuwe museum voor de geschiedenis van Joods leven in Gelderland, dat begin juni openging. De Sjoel is een verhalenmuseum over de geschiedenis van Joodse families ie sinds 1685 in Elburg woonden. Het museum is open dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur; gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Lees ook:Joodse humor in ‘Lach en Vergeet’
Lees ook:Tweeduizend jaar oud Meisje van Yde komt tot leven met Gouden Hologram tijdens Nationale Museumweek
Lees ook:Vestingdagen Elburg
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2011
Lees ook:Botterdagen en Open Monumentdag Elburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>