Joodse humor in ‘Lach en Vergeet’

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam is tot en met 21 juni 2009 de tentoonstelling ‘Lach en Vergeet! Liedjes van Joodse artiesten’ te zien.  Oude geluidsopnamen en mooi geïllustreerde bladmuziek van bekende en minder bekende liedjes uit de periode 1890 tot 1960 geven een beeld van het uitgaansleven in die tijd. ‘Als ik tweemaal met m’n fietsbel bel’, ‘Een fluitje van een cent’ en ‘Dinges weet niet wat swing is’ zijn voorbeelden van nummers, die toen uitkwamen. Bekende Joodse artiesten uit de tijd van vóór de televisie waren onder andere Heintje en Louis Davids, Eduard Jacobs en Max van Praag. Het museum is iedere dag open van 11.00 tot 17.00 uur.

 

De Amsterdamse Joden speelde een belangrijke rol in het Amsterdamse uitgaansleven. De Hollandse Schouwburg bood veel Joodse artiesten een podium, tot de Duitsers het in 1942 in beslagnamen en hier vandaan  Joden deporteerden. Na de oorlog werd het gebouw een herdenkingsplek. Deze schouwburg sluit aan de tentoonstelling in het Joods Historisch Museum met de videopresentatie ‘Tot het doek valt‘: oude beeld -en geluidsfragmenten uit de kleurrijke geschiedenis van de schouwburg, toen het nog theater was. De nadruk ligt op muziek -en theaterstukken, revues en operettes. Veel liedjes hebben latere generaties geïnspireerd. De videopresentatie is dagelijks en doorlopend te zien tot en met 31 oktober 2009 (15 minuten, Engels ondertitelt).

Lees ook:‘Amy Winehouse, A Family Portreit’ in Joods Historisch Museum Amsterdam
Lees ook:Amsterdam krijgt Nationaal Holocaust Museum en Holocaust Namenmonument Nederland
Lees ook:Kabinet steunt Nationaal Holocaust Museum en Namenmonument
Lees ook:Koningin bij heropening Portugese Synagoge Amsterdam
Lees ook:Salomo’s verdwenen tempel in Bijbels Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>